Ziua Veteranilor de Război. Nicolae Ciucă: E un act de conștiință națională să îi cinstim pe acești oameni cărora România le datorează independența

  • 29 Aprilie 2023 14:00
Ziua Veteranilor de Război. Nicolae Ciucă: E un act de conștiință națională să îi cinstim pe acești oameni cărora România le datorează independența

Cinstirea veteranilor de război, care au contribuit la o Românie independentă și suverană, este un „act de conștiință națională”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, sâmbătă, cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, scrie Calea Europeană.

„România îi onorează astăzi pe veteranii de război cărora le datorează independența, suveranitatea și integritatea teritorială, dedicându-le o zi de reamintire a eroismului lor și de exprimare a recunoștinței care li se cuvine pentru totdeauna. Dacă trăim într-o țară care ne aparține pe deplin și căreia îi putem hotărî singuri destinul, este pentru că am avut nu doar visul despre un destin românesc în istorie, ci și bravi români care au apărat acest vis cu arma în mână în Războiul de Independență din 1877 și în cele două războaie mondiale din secolul trecut”, a spus Nicolae Ciucă în mesajul său.

Premierul a subliniat că ultimii veterani de război în viață ai României merită prețuirea caldă a generațiilor prezente pentru că reprezintă istoria glorioasă a țării noastre.

„Noi, cei din generațiile din prezent, avem privilegiul de a fi martorii ultimilor veterani români în viață ai celui de-Al Doilea Război Mondial, 1.096 de veterani și veterane și 24 de văduve de război. Să le arătăm prețuirea caldă pe care o merită și pentru că sunt istoria noastră glorioasă vie, reușind încă o mare victorie a sufletului după război, aceea de fi împăcați și a atinge o frumoasă vârstă dincolo de încercările, suferințele și pierderile prin care au trecut”, a arătat șeful Guvernului.

Totodată, șeful Executivului a reliefat importanța ce trebuie acordată campaniei „Recunoștință veteranilor de război”.

„Am fost onorat să mă alătur, zilele trecute, campaniei ‘Recunoștință veteranilor de război’, inițiată de Ministerul Apărării Naționale în 2021. Am susținut acest proiect și ca ministru al Apărării, și în calitate de prim-ministru, din convingerea că e un act de conștiință națională, înainte de toate, să îi cinstim pe acești oameni pe a căror bravură s-a sprijinit România în vremuri de răscruce pentru întreaga lume, care sperăm să nu se mai repete niciodată. Vă invit, dragi români, ca și astăzi să arătăm ultimilor combatanți români în viață din cel de-Al Doilea Război Mondial că îi respectăm, că se află în gândurile noastre cele mai bune, că le transmitem urări de sănătate, viață lungă și urmași care să fie mândri că sunt copii și nepoți de veteran!”, a mai transmis Ciucă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău