Ziua ușilor deschise la Centrul ”Memoria”

  • 03 Iulie 2013 13:36
Ziua ușilor deschise la Centrul ”Memoria”

Unicul centru din Republica Moldova care le oferă sprijin victimelor torturii, ”Memoria”, a avut luni, 25 iunie, ziua ușilor deschise.

 

 

Centrul, care este o organizație non-guvernamentală, consiliază în prezent aproximativ 100 de victime recente, inclusiv de la 7 aprilie 2009 și din regiunea transnistreană, 130 de deportați din perioada sovietică și 90 de refugiați. 

Între beneficirii Centrului ”Memoria” se numără și părinții lui Valeriu Boboc. Mama tânărului decedat în urma protestelor de la 7 aprilie 2009, Ala Boboc, spune că aici a găsit în special ajutor psihologic, după pierderea fiului.

Vitalie Iurcu are17 ani și a fost bătut de polițiști după protestele din aprilie 2009.  La o lună după evenimente a venit la ”Memoria”, unde a primit ajutor medical și psihologic.

În multe cazuri, victimele torturii au nevoie de câțiva ani pentru a se trata, a subliniat medicul terapeut, Elena Timofti.

Deși a fost deportată împreună cu familia sa acum 65 de ani, Lucia Vrânceanu resimte consecințele acestor agresiuni până în prezent.

Psihologul Svetlana Vișanu spune că experianța persoanelor care au fost supuse represaliilor sovietice sugerează că și victimele evenimentelor din aprilie 2009 vor avea de suferit pe termen lung.

Centrul ”Memoria” le acordă sprijin și celor care au fost maltratați în închisorile din regiunea separatistă și refugiaților. Toate serviciile sunt gratuite, fiind finanțate de donatori internaționali. Statul nu oferă servicii similare de sprijin pentru victimele torturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:6,69 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău