Ziua Unirii Principatelor Române | Istorici: „Este un eveniment în care românii au demonstrat că pot fi uniți, dar și un model pe care ar trebui să-l urmăm”
-
24 Ianuarie 13:35
Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, „Mica Unire”, eveniment istoric prin care Moldova și Țara Românească s-au unit într-un singur Principat. Unificarea vechilor principate a fost realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza în 1859. „O zi luminată din istoria neamului”, spun istoricii, și o zi care a pus bazele statului național român modern, transmite Radio Chișinău.
În istoria românilor sunt pagini frumoase care merită a fi cunoscute și repetate, consideră profesoara de istorie Lucia Caciuc-Roșioru, cu referire la Mica Unire. Este un eveniment în istoria românilor când aceștia au demonstrat unitate și curaj în fața marilor puteri ale vremii, care se opuneau voinței lor de a se uni, a subliniat profesoara.
„Este un eveniment în care românii au demonstrat că pot fi uniți, că pot sfida puterea marilor state. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ei au demonstrat că pot utiliza deciziile luate în cadrul conferințelor internaționale în favoarea lor, în același timp punând mai presus interesul național decât ambițiile cuiva.
Este un model pe care, noi, românii de astăzi ar trebui să-l învățăm. Este un model pe care ar trebui să-l urmăm. Ceea ce s-a întâmplat cu România după unire, cred că nu trebuie să fie pus la îndoială și cred că convinge pe oricine că în unire este puterea. S-au realizat reforme, s-a schimbat la față întreaga Românie, s-au realizat lucruri pe care multe state europene nu le aveau la acel moment. Au demonstrat lumii întregi că România poate fi o țară puternică”, a spus profesoara de istorie.
Unirea Principatelor a pus bazele statului național modern român, a spus istoricul Ion Negrei. Unirea a demonstrat că românii erau un popor viguros, capabil să se organizeze într-o formă civilizată, afirmându-și, astfel, identitatea națională. El susține că locul Republicii Moldova este „acolo unde a fost cândva”, în cadrul României Întregite, un ideal care rămâne de actualitate.
„Revenirea domnilor pământeni, Alexandru Ion Cuza în fruntea a două state, dădea un start unificării naționale. Era momentul afirmării națiunii române și acesta a demonstrat că românii sunt un popor viguros, s-au organizat într-o formă civilizată, foarte diplomată din punct de vedere politic.
Alexandru Ioan Cuza este ctitorul României moderne. România există azi pe harta lumii, pe harta Europei, există alături de celelalte state. România de astăzi este și pentru noi un model de comportament civilizat. Locul nostru este acolo unde am fost, am fost în Europa, am fost în cadrul României Întregite și trebuie să revenim acolo”, a spus Ion Negrei.
Unirea Principatelor Române a fost un eveniment istoric profund susținut de majoritatea populației, din Țara Românească și din Moldova, care și-a exprimat dorința de unire prin sondaje de opinie. Acest deziderat a fost alimentat de idealurile naționale ale poporului român, clădite pe fundamentele Revoluției lui Tudor Vladimirescu și ale revoluțiilor pașoptiste. Deși au existat și forțe opuse, dorința colectivă de unire, marcată de dragostea pentru neam și țară, a fost mult mai puternică, aducând cu sine bucurie în rândul maselor populare, a afirmat profesoara Lucia Caciuc-Roșioru.