Ziua Regalității în România | Istoricul Ion Varta, despre importanța și notorietatea regilor români

  • 10 Mai 2019 16:19
Ziua Regalității în România | Istoricul Ion Varta, despre importanța și notorietatea regilor români

Ziua Națională a Regalității este marcată la 10 mai.

Sărbătoarea marchează începutul domniei lui Carol I, în 1866, proclamarea Independenței de Stat, în 1877 și încoronarea primului rege al țării - Carol I de Hohenzollern. A fost sărbătorită drept zi Națională a României până la instaurarea regimului comunist, în 1947. Regalitatea, fiind un simbol al unității neamului românesc, a avut o influență deosebită și asupra spațiului basarabean. 

Alături de alți monarhi, domnia lui Regele Ferdinand I, supranumit întregitorul, a avut o influență importantă asupra provinciei Basarabene. Fiind incontestabil aportul său  la procesul de unificare a provinciilor smulse din trupul țării mame, este importantă și contribuția sa la dezvoltarea economică și culturală a Basarabiei, prin reforma agrară și introducerea învățământului gratuit și obligatoriu, afirmă istoricul Ion Varta. 

„E regele care a contribuit la readucerea acasă a teritoriilor înstrăinate, încorporate cu de-asila de imperiile învecinate și hrăpărețe. E importantă contribuția lui la demararea și efectuarea unei reforme radicale agrare, care a condus la lichidarea marilot latifundii și împroprietărirea țăranilor. Țăranii basarabeni a beneficiat mult în urma acestei reforme. Dar și alte prefaceri importante cum ar fi instituiea învățământului primar obligatoriu pentru românii basarabeni”, a afirmat istoricul Ion Varta.

De asemenea, merită să fie consemnată influența regelui Mihai, care în scurtele sale perioade de domnie, printre care prima într-o vârstă juvenilă, a reușit să dea dovadă de curaj în luarea unor decizii cruciale pentru destinul Basarabiei și a României în general, printre care returnarea armatei române împotriva celei naziste.  

„România va ieși din acea alianță fatidică. Contribuția Armatei române la victoria finală a aliaților este una colosală. O apreciază nu numai istoricii români ci și cei din afară, din exterior. Unii chiar invocă și o cifră exactă. România prin actul curajos al regelui Mihai I și prin participarea nemijlocită a Armatei Române la ultimele operațiuni militare pe frontul de Răsărit a redus durata războiului cu 300 zile. Asta înseamnă sute de mii, dacă nu chiar milioane de viați omenești salvate”, a mai spus Ion Varta. 

În România sunt organizate astăzi mai multe evenimente dedicate Zilei Regalității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău