Ziua Regalității în România | Istoricul Ion Varta, despre importanța și notorietatea regilor români

  • 10 Mai 2019 16:19
Ziua Regalității în România | Istoricul Ion Varta, despre importanța și notorietatea regilor români

Ziua Națională a Regalității este marcată la 10 mai.

Sărbătoarea marchează începutul domniei lui Carol I, în 1866, proclamarea Independenței de Stat, în 1877 și încoronarea primului rege al țării - Carol I de Hohenzollern. A fost sărbătorită drept zi Națională a României până la instaurarea regimului comunist, în 1947. Regalitatea, fiind un simbol al unității neamului românesc, a avut o influență deosebită și asupra spațiului basarabean. 

Alături de alți monarhi, domnia lui Regele Ferdinand I, supranumit întregitorul, a avut o influență importantă asupra provinciei Basarabene. Fiind incontestabil aportul său  la procesul de unificare a provinciilor smulse din trupul țării mame, este importantă și contribuția sa la dezvoltarea economică și culturală a Basarabiei, prin reforma agrară și introducerea învățământului gratuit și obligatoriu, afirmă istoricul Ion Varta. 

„E regele care a contribuit la readucerea acasă a teritoriilor înstrăinate, încorporate cu de-asila de imperiile învecinate și hrăpărețe. E importantă contribuția lui la demararea și efectuarea unei reforme radicale agrare, care a condus la lichidarea marilot latifundii și împroprietărirea țăranilor. Țăranii basarabeni a beneficiat mult în urma acestei reforme. Dar și alte prefaceri importante cum ar fi instituiea învățământului primar obligatoriu pentru românii basarabeni”, a afirmat istoricul Ion Varta.

De asemenea, merită să fie consemnată influența regelui Mihai, care în scurtele sale perioade de domnie, printre care prima într-o vârstă juvenilă, a reușit să dea dovadă de curaj în luarea unor decizii cruciale pentru destinul Basarabiei și a României în general, printre care returnarea armatei române împotriva celei naziste.  

„România va ieși din acea alianță fatidică. Contribuția Armatei române la victoria finală a aliaților este una colosală. O apreciază nu numai istoricii români ci și cei din afară, din exterior. Unii chiar invocă și o cifră exactă. România prin actul curajos al regelui Mihai I și prin participarea nemijlocită a Armatei Române la ultimele operațiuni militare pe frontul de Răsărit a redus durata războiului cu 300 zile. Asta înseamnă sute de mii, dacă nu chiar milioane de viați omenești salvate”, a mai spus Ion Varta. 

În România sunt organizate astăzi mai multe evenimente dedicate Zilei Regalității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
21
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 13 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5617 0.0486
USD 16.6114 0.0637
RON 4.0448 0.0084
UAH 0.6034 0.0035
RUB 0.2271 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău