Ziua Profesorului în R.Moldova | „Dacă nu-ți sunt dragi copiii, evident că nu ai ce să cauți în școală”

  • 05 Octombrie 2017 14:20
0%
00:00:00
00:00:00

Profesorii din Republica Moldova se confruntă cu mai multe probleme, pornind de la cele de ordin financiar, din cauza salariilor mici, și până la excesul de birocrație din sistem, ce le reduce din timpul pe care ar trebui să îl acorde elevilor. De Ziua Pedagogului, care este marcată astăzi, Natalia Zaharescu a încercat să afle care sunt provocările cotidiene ale dascălilor și cum ar putea fi atrași mai mulți tineri competenți în această profesie.

Pentru a deveni un bun pedagog trebuie să ai vocație și să îți dorești cu adevărat să profesezi în acest domeniu, spun cadrele didactice cu care am discutat. Ana Cazacu este tânără specialistă și predă limba și literatura română, deja de un an, la liceul ”Mircea Eliade” din capitală. Ea și-a făcut studiile la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și spune că erau în grup doar 6 studenți, dintre care 5 profesează în domeniul pedagogiei.

”Dacă ar fi un salariu mai motivant, atunci ar fi mai mulți studenți și oameni dornici să îmbrățișeze această meserie. A fi profesor, asta înseamnă și investiții, pentru că toate rechizitele de care avem noi nevoie, sursele de informare, aceste cărți auxiliare, ele costă. Dar, până la urmă, trebuie să simți. Dacă nu-ți sunt dragi copiii, evident că nu ai ce să cauți în școală”, a spus Ana Cazacu.

În condițiile unor remunerări modeste, o bună parte dintre profesori se bazează pe entuziasm în meseria lor, spune Olga Jumbei, profesoară de informatică la Centrul de excelență în informatică și tehnologie informațională, din Chișinău.

E o provocare profesia asta. E cu suferință din punct de vedere financiar, dar satisfacția aceasta morală te face să mai lucrezi un an, încă un an. Apoi, vezi absolvenți că vin și zic: Doamnă profesoară, faceți bine ceea ce faceți, ați contribuit cu ceva la formarea mea”, a declarat Olga Jumbei.

În prezent, un profesor trebuie să fie pregătit să facă față unor elevi tot mai isteți și tot mai greu de impresionat, dar și unor proceduri birocratice anevoioase, a remarcat Violeta Popovici-Bujor, profesoară de matematică la liceul ”Mircea Eliade” din capitală.

„Este o profesie în care nu poți fără vocație, asta în primul rând. Copiii sunt foarte deștepți în ziua de astăzi, dar sunt mai diferiți. Trebuie să găsești acele metode de lucru cu copiii, pentru ca să învețe. O altă provocare, zic eu, este și birocrația. Este o problemă pe care o întâlnesc toți profesorii, în toată republica, fiind că sunt foarte multe documente pe care trebuie să le scrii și mai puțin timp reușești să petreci cu copiii”. 

Autoritățile, dar și experții în domeniu au remarcat de mai multe ori că școlile din Republica Moldova se confruntă cu un deficit acut de cadre didactice, iar la facultățile pedagogice merg tot mai puțini studenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău