Ziua NATO în România

  • 06 Aprilie 2015 09:10
Ziua NATO în România

Peste 500 de oameni, au vizitat duminică, 5 aprilie, sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN) cu ocazia Zilei Porților Deschise, informează Agerpres.

La primele ore ale dimineții, câteva zeci de vizitatori, între care și copii, au urmărit un exercițiu de mânuire a armamentului executat de militarii Regimentului 30 Gardă 'Mihai Viteazul' la finalul ceremoniei organizată la MApN de Ziua NATO în România.

Vizitatorii, al căror număr s-a mărit treptat, ajungând la peste 500 spre finalul evenimentului, potrivit organizatorilor, au putut viziona, apoi, însoțiți de cadre militare pe post de ghizi, o expoziție exterioară de tehnică militară, precum și alte expoziții tematice organizate în sălile MApN dedicate întâlnirilor oficiale.

Astfel, în Sala Eroilor participanții la Ziua Porților Deschise au putut vedea o expoziție omagială dedicată militarilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni, constând în însemne și echipament militar, diplome de excelență, medalii și fotografii. 

Sala 'Mihai Viteazul', unde a fost amplasată o expoziție de echipament și armament a forțelor speciale din cadrul MApN a reprezentat unul din punctele de atracție pentru mai marii și micii vizitatori. 

Copiii, dar și părinții acestora, au dorit să țină în mână armele din dotarea trupelor speciale ale Armatei sau să facă o fotografie cu soldații echipați de luptă prezenți la eveniment în chip de gazde. 

Între exponatele din Sala 'Mihai Viteazul' s-a regăsit, de asemenea, noul model de uniformă care urmează să intre în dotarea militarilor din Forțele Terestre, precum și steaguri ale unităților și subunităților din diverse arme.

Cei care au trecut prin sala de întruniri și conferințe de la sediul MApN au putut viziona o suită de filme documentare despre istoria Armatei Române și despre misiunile întreprinse de militarii români în ultimii ani în teatrele de operațiuni sub egida NATO.

Într-unul din holurile principale ale clădirii s-au aflat cu exponate studenții și profesorii Academiei de Tehnică Militară și reprezentanții Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare. 

În acest spațiu, cei interesați au putut afla despre diverse produse cu aplicații militare, aflate fie în dotarea Armatei Române, fie în faza de prototip. 

Specialiștii Armatei au oferit, printre altele, detalii despre dispozitivul de amortizare a vibrațiilor structurilor de rezistență care diminuează răspunsul structural cu aproximativ 20%-30% la acțiunea seismelor și vântului, dispozitivul exploziv de pătrundere în obiective, trusa individuală de decontaminare chimică, biologică și radioactivă imediată, vesta de protecție antibalistică multifuncțională, tubușoarele indicatoare pentru noxe industriale, grenade letale și neletale de dimensiuni 40 mm pe 60 mm produse în România care pot fi utilizate pe toate tipurile de aruncător de grenadă, sisteme de ghidaj și comandă ale unor drone de tip motoplanor sau Hexacopter.

Pe platoul din curtea interioară a sediului MApN au putut fi admirate parte din vehiculele utilizate în teatrele de operații, printre acestea regăsindu-se autospeciale de transmisiuni, pentru detectarea explozibililor și dispozitivelor explozive improvizate sau o mașină de intervenție și transport trupe a Poliției Militare.

În cadrul Zilei Porților Deschise la MApN un loc aparte în cadrul evenimentului l-a reprezentat standul Asociația de Caritate din Armata României 'Camarazii'.

La standul propriu, aceștia au oferit spre vânzare în scop caritabil spre beneficiul copiilor bolnavi de cancer felicitări realizate după desene având ca temă Sărbătorile Pascale, opere ale copiilor militarilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,24
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Wed
13
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău