Ziua Națională de Înverzire a Plaiului va fi marcată mâine în R.Moldova. Ministerul Mediului: „O mare problemă ține de identificarea terenurilor ce urmează a fi împădurite”
-
04 Noiembrie 2022 13:55
Ziua Națională de Înverzire a Plaiului, cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, va fi marcată mâine în R.Moldova. Agenția „Moldsilva” precizează că acțiunile din 5 noiembrie vin să intensifice eforturile de extindere a suprafețelor împădurite. În acest context, Ministerul Mediului spune că în Rep. Moldova o mare problemă ține de identificarea terenurilor ce urmează a fi împădurite, transmite Radio Chișinău.
La Ziua Națională de Înverzire a Plaiului vor participa instituțiile din subordinea administrațiilor publice centrale și locale, precum și cetățeni de rând. Agenția Moldsilva va pune la dispoziția acestora peste 400 de mii de puieți, a declarat pentru Radio Chișinău, șeful de direcție în cadrul Moldsilva, Petru Rotaru.
„Vor participa Instituțiile administrației publice centrale, administrației publice locale, cât și populația la lucrările de plantare a noilor păduri. Totodată, vor fi înființate parcuri în sate și orașe, dar și vor fi înverzite teritoriile școlilor și a grădinițelor. Agenția Moldsilva în toamna anului curent are sarcina de a efectua lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 347 Hectare. Agenția Moldsilva pune la dispoziția autorităților locale 401 mii de puieți. Dintre care, puieți de talie mică 280 de mii și puieți de talie înaltă 120 de mii. Chiar astăzi au loc lucrările de pregătire a puieților pentru ziua de mâine, dar și pentru celelalte zile”, a declarat Petru Rotaru.
El a subliniat că cetățenii sunt din ce în ce mai receptivi când vine vorba despre plantarea noilor păduri și diminuarea efectului schimbărilor climatice.
„Oamenii sunt foarte receptivi în special la campania de colectare a ghindei care e chiar în perioada următoare, unde va fi semănată atât în pepinierile silvice, cât și în pădure sau în parchetele exploatate. În ultimul timp societatea participă mai activ la lucrările de plantare a noilor păduri”, a spus Petru Rotar.
În Republica Moldova există o mare problemă cu identificarea terenurilor pentru împădurire. De aceea, ca toate planurile ce țin de împădurire să fie realizate cu succes, avem nevoie de o colaborare eficientă între cetățeni și instituții, dar și de mai multe mijloace financiare, a declarat pentru Radio Chișinău purtătoarea de cuvânt a Ministerului Mediului, Inga Bînzari.
„Avem nevoie de foarte multă deschidere și colaborare între instituții. O problemă foarte mare este identificarea terenurilor pentru împădurire. Împădurirea Moldovei e un efort care necesită foarte multe resurse financiare, umane, tehnice. Noi ne dorim nu doar să plantăm, dar și să avem în 25 de ani pădure”, a declarat Inga Bînzari.
Amintim că Fondul Național de Mediu va aloca peste 2,5 milioane de lei pentru procurarea materialului săditor și desfășurarea Campaniei Naționale de înverzire a plaiului. În Republica Moldova pădurile reprezintă doar 11% din suprafața țării, în timp ce în Uniunea Europeană această cifră este de 38%.