Ziua Națională a Vinului | Curiozități despre industria vinicolă din R.Moldova (FOTO)

  • 07 Octombrie 2017 11:40
Ziua Națională a Vinului | Curiozități despre industria vinicolă din R.Moldova (FOTO)

Cea de-a XVI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, cu genericul „Păstrăm legenda vie”, la care participă 47 de producători vinicoli a fost inaugurată oficial în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

La eveniment au participat oficiali, în frunte cu premierul Pavel Filip, reprezentanți ai mediului diplomatic și oaspeți de peste hotare.

În acest an, organizatorii își propun să facă sărbătoarea „eco-friendly” prin optimizarea consumului de energie electrică, utilizarea energiei regenerabile, reducerea cantității de deșeuri produse, colectarea separată și reciclarea gunoiului, utilizarea de materiale nepoluante și biodegradabile, folosirea de mobilier, tacâmuri și pahare ecologice. Acești pași sunt necesari pentru a păstra legenda vie – Vinul Moldovei.

Pe lângă elementele inovative pentru promovarea culturii eco-friendly și comportamentul responsabil față de mediul înconjurător, Ziua Națională a Vinului continuă să promoveze Vinul Moldovei, să pună accent pe consumul moderat și conștient al vinului de calitate, dar și pe sporirea culturii vinului în rândul consumatorilor.

Astfel, pentru prima dată vinurile vor fi degustate din pahare ecologice din tritan, 100% reciclabile, cu logo-ul „Wine of Moldova”; Deșeurile vor fi colectate separat și reciclate de companii specializate; organizatorii își propun să reducă în proporție de 25% consumul de energie electrică față de ediția precedentă.

Potrivit unor informații prezentate de premierul Pavel Filip, în Republica Moldova cresc 2% din toate podgoriile la nivel mondial. Republica Moldova este a 13-a țară după volumul exportului de vinuri și printre primele 20 de țări producătoare. În anul 2016 vinurile moldovenești au fost exportate în 42 de state și au obținut peste 300 de medalii, dintre care peste 60% din aur. În industria vinicolă lucrează peste o treime din angajații din Republica Moldova. 

În primele șase luni ale anului curent Republica Moldova a exportat aproximativ 620 de mii de tone de vin, în creștere cu 17% față de anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău