Ziua Națională a României, motiv de dezbateri în Parlamentul Republicii Moldova

  • 01 Decembrie 2017 13:20
0%
00:00:00
00:00:00

Ziua Națională a României a fost vineri, 1 decembrie, motiv de dezbateri în Parlament. În timp ce liberalii au vorbit despre necesitatea unirii Republicii Moldova cu România, comuniștii le-au cerut unioniștilor să treacă Prutul, iar socialiștii au solicitat ca fostului președinte român Traian Băsescu să i se interzică accesul în instituțiile de învățământ din cauza mesajelor pro-unioniste. În același timp, primele persoane în stat au transmis mesaje de felicitare României. 

Dezbaterile au început după ce deputata liberală Alina Zotea a vorbit în debutul ședinței Parlamentului despre necesitatea unirii Republicii Moldova cu România și a afișat împreună cu colegul său de fracțiune deputatul Roman Boțan o pancartă cu pozele a șase deputați socialiști care ar deține și cetățenia română.

„Aduc sincere felicitări tuturor românilor cu ocazia sărbătorii Marii Uniri, asigurându-vă că aici, în Republica Moldova, adevărul istoric și sentimentul de identitate românească a basarabenilor nu va putea fi învins. Iar năzuința noastră întru unirea tuturor românilor va rămâne vie în inimile noastre.”

În replică, liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat că cei care optează pentru unire ar trebui să plece în România.

„Pașapoarte aveți, cetățenie românească aveți, Prutul nu-i departe, treceți de partea cealaltă și uniți-vă. Drum bun, noi încă vă cumpărăm bilete dacă trebuie.”

În același timp, socialiștii au cerut interzicerea accesului fostului președinte român Traian Băsescu în instituțiile de învățământ din Republica Moldova deoarece promovează unionismul. 

„Într-un liceu din Capitală și în Universitatea de Stat, Dl Băsescu a spus de mai multe ori că Republica Moldova este un stat, un proiect eșuat. Eu nu consider statul meu un proiect eșuat. și dacă noi vrem să construim un stat de drept haideți să le interzicem la toți politicienii accesul în instituțiile de învățământ”, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a plasat un mesaj de felicitare României pe contul său de Facebook,mulțumindu-i pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în cei 25 de ani de independență

Iar Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui României Klaus Iohannis în care,  de asemenea,  mulțumește pentru sprijinul României acordat Republicii Moldova și își exprimă convingerea cp dialogul politic dintre cee două state și colaborarea vor continua să se dezvolte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău