Ziua Națională a Culturii | Evenimente organizate cu ocazia a 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

  • 14 Ianuarie 2018 18:54
0%
00:00:00
00:00:00

O serie de evenimente culturale urmează să fie organizate la Chișinău cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, când pe ambele maluri ale Prutului este marcată Ziua Culturii Naționale. Printre evenimentele anunțate se numără spectacole muzicale, expoziții de cărți și pictură, recitaluri de poezie la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, spectacolul muzical-poetic Nu credeam să-nvăț a muri vreodată. ”

Vor fi interpretate unele dintre cele mai importante și cunoscute creații eminesciene,  inclusiv cântece pe versurile poetului, anunță într-un comunicat ICR Chișinău.

Biblioteca Națională va vernisa expoziția „Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova în context european” unde vor fi expuse cărți, albume, monografii din arhivele Bibliotecii, inclusiv din colecția „Carte veche și rară”.

Pentru că 2018 a fost desemnat în R. Moldova „Anul European al Patrimoniului Cultural” la eveniment urmează să participe Secretarul General al Comisiei Naționale pentru UNESCO, compozitorul Constantin Rusnac, președinta Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, etnograful Varvara Buzilă și istoricul Iurie Colesnic.

Tradițional ziua de 15 ianuarie este marcată la Chișinău prin depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”. Monumentul, care în vremuri de restriște a reprezentat pentru basarabeni un loc de reculegere și împărtășire a unei dureri comune, adună și în prezent, an de an,  oameni de cultură și oameni simpli, care recită sau ascultă versul eminescian.

La sfârșitul anilor 80, Mișcarea de Eliberare națională a început la acest bust al poetului de pe Aleea Clasicilor din Chișinău, mai întâi cu depuneri de flori, considerate ilegale în perioada sovietică, apoi cu mici reuniuni de creație. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău