Ziua Națională a Culturii este marcată printr-o serie de evenimente

  • 15 Ianuarie 2017 09:36
Ziua Națională a Culturii este marcată printr-o serie de evenimente

La 15 ianuarie, de ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii.

Cu această ocazie, vor fi organizate o serie de evenimente artistice - expoziții, spectacole de teatru și întâlniri cu scriitorii. Evenimentele sunt organizate de mai multe instituții, între care Uniunea Scriitorilor, Institutul Cultural Român la Chișinău, Primăria Chișinău și Ministerul Culturii. 

Ziua Culturii Naționale va începe cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Chișinău și un recital de poezie „Porni Luceafărul....", organizat ICR în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, într-o ambianță de secol XIX,  creată de un grup de tineri actori și artiști plastici îmbrăcați în costume de epocă. În aceeași ambianță de secol XIX, urmeză să fie vernisată și Expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!" la Rondul din preajma monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Expoziția urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un  loc substanțial îl ocupă și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu și până la Mircea Eliade și Constantin Noica etc.. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău.

Direcția Cultură a Primăriei Chișinău în parteneriat cu Facultatea de Litere USM a va mai organiza sâmbătă, 14 ianuarie, o testare la limba română. Duminică, pe 15 ianuarie, va fi organizată „Ziua ușilor deschide” la Direcția Cultură. Astfel, în incinta instituției de pe strada București 68, doritorii vor putea vizita studiourile și asista la repetițiile trupelor municipale.

De asemenea, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” va fi vernisată expoziția „Mihai Eminescu în grafica mondială” și lansate volumelor ”Mihai Eminescu - Luceafărul” și ”Mihai Eminescu – ziaristul”.

 Compozitorul Eugen Doga va organiza un Salon muzical, duminică, la ora 15.00. Creațiile compozitorului Doga vor răsuna  în interpretarea unui ansamblu cameral și a corului Vocile Primăverii. 

La Galeria ”Brâncuși” este vernisată expoziția concurs ”Eminesciana”, care va dura până la 29 ianuarie, iar la Biblioteca Națională va fi inaugurată o expoziție de imagini dedicată portului popular.

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și la Teatrul ”Vasile Alecsandri” din Bălți vor fi jucate spectacole dedicate poetului Mihai Eminescu.

La 16 ianuarie va fi vernisează expoziția ”Personalități ale culturii naționale”, la Muzeul național de istorie. Evenimente culturale vor fi organizate și în raioane, în cadrul bibliotecilor și caselor de cultură.

Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova la 15 ianuarie, începând cu anul 2013. Deși atunci autoritățile de la Chișinău au decis instituirea unei zile dedicate culturii la aceeași dată ca și în România, sărbătoare a fost numită ”Ziua Națională a Culturii” și nu ”Ziua Culturii Naționale”, așa ca peste Prut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău