Ziua Mondială de prevenire a suicidului - sute de minori își pun capăt zilelor în fiecare an în Republica Moldova

  • 09 Septembrie 2018 12:57
Ziua Mondială de prevenire a suicidului - sute de minori își pun capăt zilelor în fiecare an în Republica Moldova

Luni, 10 septembrie, va fi marcată Ziua Mondială de prevenire a suicidului, cu genericul “Să ne unim eforturile pentru prevenirea suicidului”.

Potrivit ultimelor date, în 2016, în Republica Moldova, au fost înregistrate pese 800 de cazuri de suicid, dintre care peste 130 – în rândul minorilor. În 2015, aproape 700 de persoane, inclusiv peste 100 de minori, au comis tentative de suicid. Aproape jumătate dintre aceste cazuri, s-au soldat cu decesul persoanelor, arată datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pe parcursul lunii septembrie, în Republica Moldova sunt anunțate mai multe activități cu scopul de a preveni actele de suicid, inclusiv discuții publice și individuale, seminare și ședințe informative, activități cu adolescenții, acțiuni în comunități.

La 26 iulie 2018, Parlamentul a aprobat un pachet modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului. Acesta include noi măsuri de prevenire a suicidului, precum înființarea unei asistențe telefonice gratuite și a unor cursuri de informare pentru viitorii părinți. De asemenea, Codul penal a fost completat cu un articol nou privind justificarea publică a sinuciderilor. Noile reglementări prevăd și pedepse dure pentru aducerea intenționată a persoanei la sinucidere, inclusiv prin intermediul comunicațiilor electronice.

Cei mai importanți factori care determină suicidul sunt tulburările mentale, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia și tulburările cauzate de dependență - toxicomania, folosirea în exces a alcoolului sau dependența de droguri, precum și factorii de stres ca problemele financiare sau problemele ivite în relațiile interpersonale.

Ziua Mondială de prevenire a suicidului a fost inițiată în anul 2003, de Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit site-ului oficial al Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului, peste 800.000 de persoane comit suicid în fiecare an. Sinuciderea se numără printre primele 20 cauze principale de deces la nivel global printre persoanele de toate vârstele, iar numărul tentativelor de suicid este de aproape 25 de ori mai mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău