Ziua mondială a sindromului Down

  • 21 Martie 2013 14:02
Ziua mondială a sindromului Down

Ziua mondială a sindromului Down este marcată joi, 21 martie.

Potrivit datelor Asociației ”Aris-Down”, în Republica Moldova sunt aproximativ 1200 de bolnavi cu sindromul Down, cel mai vârstnic dintre ei având 57 de ani.

Potrivit ONU, sindromul Down afecteazã aproximativ 1 din 800 de nou-nãscuți la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectualã și fizicã, precum și problemele medicale asociate.

Aproximativ 40 de copii se nasc cu acest sindrom, anual, în Republica Moldova. Majoritatea sunt ținuți acasă de părinții lor, fără să beneficieze de educație. Puțini dintre ei frecventează grădinița și mai puțini merg la școală. Ajungând la maturitate, nu se pot angaja în câmpul muncii, rămânând întreaga viață în grija apropiaților. Singurul centru de zi pentrucopii cu sindrom Down, fondat cu eforturile părinților, a fost închis acum doi ani, din lipsă de fonduri. Statul le oferă părinților pentru îngrijire o alocație socială de aproximativ 600 de lei lunar.

În 2013, pentru a marca Ziua Sindromului Down, ONU organizeazã Conferința cu tema 'Dreptul la muncã' punând în evidențã dreptul persoanelor care suferã de aceastã boalã la un loc de muncã adecvat. ONU subliniazã importanța educației, a unei îngrijirii medicale corespunzãtoare precum și necesitatea unui sprijin din partea comunitãții pentru persoanele cu sindrom Down, pentru obținerea unei vieții independente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău