Ziua mondială a sindromului DOWN

  • 20 Martie 2015 15:14
Ziua mondială a sindromului DOWN

21 martie este ziua mondială a sindromului Down. În pofida unor campanii de informare, inițiate de Ministerul Sănătății în ultimii ani, în Republica Moldova se nasc tot mai mulți copii cu acest sindrom.

Medicii explică fenomenul prin adresarea tardivă a femeilor gravide la medic și reticența acestora de a-și efectua testele obligatorii în perioada sarcinii. Mai mult, în țară există doar două instituții în care copiii care suferă de sindromul Down pot beneficia de un program complex de reabilitare.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova tot mai mulți copii vin pe lume cu diverse malformații. Este la fel mare și numărul micuților născuți cu sindromul Down. Specialiștii explică această stare de lucruri prin adresarea tardivă a gravidelor la medic, neefectuarea testelor în perioada sarcinii, echipamentul medical vechi și lipsa specialiștilor. Medicul obstetrician, Vasile Odobescu.

„Cu părere de rău sunt cazuri când depistăm sindromul Down la copii mai târziu. După 30 de săptămâni de gestație, când nu se mai poate face întreruperea sarcinii. Aici aș menționa mai multe probleme. În primul rând iresponsabilitatea viitoarelor mame, capacitatea aparatelor folosite la testare, în special în raioane, pregătirea proastă a specialiștilor”, a declarat Vasile Odobescu.

Mariana, mama unui copil bolnav de sindromul Down, spune că nu este deloc ușor să crești si să educi un copil diagnosticat cu asemenea afecțiune, iar implicarea autorităților ar trebui sa fie mai mare.

„Am apelat de mai multe ori la diverse grădinițe. Mi s-a spus că sănătatea lui nu-i permite să frecventeze aceste instituții. Mi s-a mai spus că astfel de copii trebuie să stea acasă, cu mama. Eu cred că copiii cu sindrom Down trebuie să se socializeze și să nu fie ferit de alți copii. De câte ori m-am adresat statului după susținere, nimeni nu m-a ajutat cu nimic”, a mărturisit aceasta.

În Republica Moldova există doar două instituții în care copii cu sindromul Down  și autism grav pot beneficia de un program complex de reabilitare. Marina Cehanova este educatoare la o grădiniță care, cu banii părinților a format o grupă care se ocupă de dezvoltarea micuților cu sindromul Down. Ea spune că aici copiii îndeplinesc mai multe exerciții, menite să le îmbunătățească starea sănătății.

„Fiecare copil are un program individual. Sarcinile sunt împărțite în dependență de posibilitățile copiilor. Acestea contribuie la dezvoltarea capacităților mintale și fizice. Noi scriem, citim, cântăm și desenăm”, a declarat Marina Cehanova.

În prezent, în Republica Moldova sunt circa 350 de persoane diagnosticate cu sindromul Down.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău