Ziua Mondială a Sănătății Orale
-
20 Martie 2021 14:50
Bolile cavității bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume. În Republica Moldova, din numărul persoanelor examinate pe parcursul anului 2019 (cele mai recente date disponibile), 39% au avut nevoie de asanarea cavității bucale. Tabloul este prezentat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Orale, care este marcată pe 20 martie, transmite IPN.
În 2019, în țară au fost înregistrate 1,56 milioane de vizite la stomatologi și dentiști, inclusiv 612 mii de vizite ale copiilor. Din numărul total de copii examinați, 33,6% au avut nevoie de asanarea cavității bucale.
Pentru a avea o cavitate bucală sănătoasă, este necesar de a scădea consumul de zahăr din alimentație și consumul de alcool. Specialiștii recomandă să fie consumate fructe și legume, să se renunțe la fumat. De asemenea, recomandă folosirea eficientă a echipamentelor de protecție în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor, dar și practicarea unei igiene orale corecte.
Contactată de IPN, Aurelia Spinei, doctor în științe medicale, profesor universitar, a menționat că în Republica Moldova tratamentul afecțiunilor stomatologice în volum deplin este inaccesibil pentru majoritatea populației din cauza costului sporit, iar sursele alocate din asistența medicală asigurată sunt insuficiente, fiind în medie de 5,71 ori mai redus comparativ cu cheltuielile reale.
Aurelia Spinei a mai spus că în ultimul deceniu se constată o creștere importantă a morbidității afecțiunilor stomatologice la copii, comparativ cu obiectivele OMS pentru anul 2020. 85,45% copii din localitățile rurale nu respectă igiena orală, nu dispun de remedii individuale de igienă orală sau depășesc considerabil termenul de utilizare a acestora. Consecințele afecțiunilor dentare netratate sunt persistența focarelor cronice de infecție odontogenă, care au rol declanșator sau favorizant în dezvoltarea maladiilor de sistem.
„Indiferent de vârstă, grija pentru sănătatea orală este esențială pentru sănătatea întregului organism. O igienă orală corectă, vizitele regulate la medicul stomatolog și un stil de viață sănătos ne vor ajuta pe toți să ne protejăm sănătatea. Un zâmbet sănătos ne ajută să ne bucurăm din plin de viață, iar pentru aceasta merită să depunem fiecare efort”, a menționat Aurelia Spinei.
Ziua Mondială a Sănătății Orale a fost adoptată de Adunarea Generală a Federației Dentare Internaționale, pe 26 octombrie 2007, la Dubai, Emiratele Arabe Unite și a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. Acest eveniment, anual, încurajează oamenii să aibă grijă de sănătatea lor orală prin adoptarea unei bune rutine de igienă bucală și gestionarea factorilor de risc.