Ziua Mondială a Refugiatului. Yulia Zinchenko: „Am încredere că ucrainenii nu reprezintă o povară pentru Republica Moldova, ci o posibilitate de a face viața din cele două țari mai pozitivă”

  • 20 Iunie 12:49
Ziua Mondială a Refugiatului. Yulia  Zinchenko: „Am încredere că ucrainenii nu reprezintă o povară pentru Republica Moldova, ci o posibilitate de a face viața din cele două țari mai pozitivă”

Circa 120 de mii de oameni relocați din Ucraina se află în prezent pe teritoriul Rep. Moldova, conform datelor prezentate astăzi, de Ziua Mondială a Refugiatului, de șeful misiunii USAID la Chișinău, Jeff Bryan.  Potrivit oficialului, numărul celor care au părăsit Ucraina din cauza războiului de agresiune al Rusiei și caută protecție în țări din întreaga lume se ridică la 6,3 milioane de oameni, transmite Radio Chișinău.

Ziua Mondială a Refugiatului a  fost marcată la Chișinău printr-o conferință care a reunit reprezentanți ai ministerelor dar și ai organizațiilor și agențiilor străine care oferă sprijin oamenilor care fug din calea războaielor și caută protecție în Rep. Moldova.

Printre aceștia și copreședinta Asociației „Rețeaua Femeilor Refugiate din Ucraina - Female Support Force”, Yulia  Zinchenko.

”Am încredere în faptul că ucrainenii pentru Republica Moldova nu reprezintă astăzi o povară dar o posibilitate și un potențial de a face viața din cele două țari mai pozitivă. Sunt foarte recunoscătoare Moldovei și fiecărui cetățean cu care am avut șansa să mă întâlnesc pentru că ei ne-au susținut, ne-au deschis ușile caselor și inimilor lor”, a spus Yulia  Zinchenko.

Statele Unite, cu circa 15 miliarde de dolari oferiți în a depăși criza umanitară mondială,  reprezintă în prezent cel mai furnizor de asistență, susține șeful misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan. Pentru susținerea celor peste 100 de mii de refugiați ucraineni din Moldova, Statele Unite au contribuit cu aproape 140 de milioane de dolari, a menționat oficialul. 

”Pentru sprijinul refugiaților ucraineni în regiune ca urmare a invaziei ilegale și nejustificate de către Rusia, Statele Unite au contribuit cu aproximativ 520 de milioane de dolari, și circa 136 de milioane de dolari pentru eforturile umanitare aici în Moldova”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Daniela Misain-Nichitin, a reiterat aprecierea față de cetățenii din Rep. Moldova care au găzduit și găzduiesc refugiați din Ucraina.

Niciodată Rep. Moldova nu s-a confruntat cu un flux atât de masiv cu persoane strămutate în care într-o perioadă atât de scurtă de timp  a trebuit să le oferim sprijin, protecție. Exprim recunoștința pentru toți cetățenii care și-au deschis casele, au dat dovadă de un profund sentiment de empatie”, a precizat Daniela Misain-Nichitin.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, în prezent peste 62 de mii de cetățeni străini au depus la Inspectoratul general pentru Migrație solicitări pentru a obține protecție temporară, iar peste 40 de mii au deja aceste acte, 15 mii dintre care fiind copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
28
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău