Ziua mondială a mediului | Despre poluarea aerului sau cum 800 de persoane mor în fiecare oră sau 13, în fiecare minut

  • 05 Iunie 2019 09:15
Ziua mondială a mediului | Despre poluarea aerului sau cum 800 de persoane mor în fiecare oră sau 13, în fiecare minut

Ziua mondială a mediului înconjurător este aniversată la data de 5 iunie a fiecărui an. Prin marcarea acestei zile Organizația Națiunilor Unite (ONU) încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător și în același timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acționeze în acest sens.

Fiecare Zi mondială a mediului înconjurător este organizată în jurul unei teme, recomandată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). UNEP reprezintă autoritatea globală de mediu la nivel mondial care stabilește agenda globală de mediu și promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcție și să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând și dând posibilitatea națiunilor și popoarelor de a-și îmbunătăți calitatea vieții fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare, potrivit https://www.unenvironment.org.

Tema din 2019 - #BeatAirPollution - pune accentul pe combaterea poluării aerului, după cum se arată pe site-ul https://www.unenvironment.org.

Poluarea aerului poate părea o problemă complexă, dar noi toți ne putem aduce contribuția pentru a o reduce. Înțelegerea diferitelor tipuri de poluare și a felului în care acestea afectează sănătatea și mediul înconjurător ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din jurul nostru, se menționează și pe site-ul https://www.worldenvironmentday.global/.

Poluarea aerului este prezentă pretutindeni în jurul nostru. În interiorul locuințelor, în aer liber, în orașe ca și în mediul rural. Ea ne afectează pe toți, fie că ne dăm seama sau nu. Fără aer nu poate exista viață, dar respirarea aerului poluat ne condamnă la o viață afectată de boli și la o moarte timpurie. Pe stradă și în interiorul casei, sursele de aer poluat pot fi foarte diferite, totuși efectele lor sunt la fel de periculoase. Astfel, astmul, alte boli respiratorii, precum și boli de inimă se numără printre efectele negative asupra sănătății cunoscute ca fiind provocate de aerul poluat. Aerul poluat creează o situație de urgență în domeniul sănătății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an aproximativ 7 milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului - ceea ce reprezintă 800 de persoane care mor în fiecare oră sau 13 în fiecare minut. În ansamblu, poluarea aerului este responsabilă pentru mai multe decese decât mulți alți factori de risc, inclusiv malnutriția, consumul de alcool și inactivitatea fizică, se arată pe site-ul https://www.worldenvironmentday.global/. Copiii sunt cel mai mult expuși riscului. La nivel global, 93 la sută dintre copii respiră aer care conține concentrații mai mari de poluanți decât cele considerate de OMS ca fiind sigure pentru sănătatea umană.

În case, poluarea aerului provine în mare parte de la combustibili și de la sistemele de încălzire și de gătit cu emisii ridicate. Orașele aglomerate și traficul din suburbii reprezintă factori de bază ai poluării aerului în exterior. Totodată, poluarea și sărăcia sunt strâns legate între ele. Potrivit OMS, aproape 4 milioane din cele aproximativ 7 milioane de persoane care mor în fiecare an din cauza unor afecțiuni provocate de poluare aerului trăiesc în regiunea Asia-Pacific, indică, de asemenea, https://www.worldenvironmentday.global/.

Mai recent, într-un raport prezentat de ONU la 15 mai 2019, la Geneva, se arată că riscuri tot mai complexe, numeroase și interdependente, de la încălzirea globală la poluare și epidemii, amenință supraviețuirea umană dacă vor fi lăsate să escaladeze.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972. Acest an a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaționale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferințe privind problemele de mediu. Această conferință a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, și este cunoscută sub numele de Conferința de la Stockholm, conform www.un.org.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător și care îndeamnă guvernele și organizațiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activități prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea și îmbunătățirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o altă rezoluție, care a dus la crearea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

România organizează an de an o serie de manifestări (acțiuni de informare, conștientizare și educație ecologică, acțiuni de ecologizare, dezbateri și mese rotunde etc.) prin care este marcată Ziua mondială a mediului. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău