Ziua mondială a fotografiei

  • 19 August 2019 08:32
Ziua mondială a fotografiei

În 2019 sărbătorim 180 de ani de la obținerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic din 1839) în cadrul Zilei mondiale a fotografiei aniversată la 19 august.

De la începutul secolului al XIX-lea, fotografia a devenit un mod de exprimare tot mai important și apreciat de tot mai mulți oameni din întreaga lume. O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experiență, o idee, un moment în timp, consacrându-i-se zicala "o imagine valorează o mie de cuvinte". Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid, uneori, și chiar mai eficient decât o pot face cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea așa cum o vede fotograful. Fotografiile chiar transcend trecerea timpului - o fotografie de acum o sută de ani poate fi, încă, la fel de apreciată în prezent, așa cum era atunci. O fotografie făcută mâine, poate fi la fel de apreciată de alții peste o sută de ani, potrivit www.worldphotographyday.com.

Celebrând pasiunea pentru fotografie, Ziua mondială a fotografiei, de-a lungul anilor, a adunat tot mai mulți participanți la organizarea de acțiuni având în prim-plan fotografia. Astfel, în 2009, în această zi australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul galeria de fotografii, găzduită on-line. În anul următor cu prilejul Zilei mondiale a fotografiei a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de țări.

În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audiență globală de 500 de milioane de oameni din întreaga lume, inspirând fotografi din întreaga lume să-și împărtășească poveștile, potrivit site-ului worldphotoday.com. În fiecare an suntem invitați să expunem o fotografie, fie că suntem profesioniști sau nu, comunicând astfel între noi din orice colț al planetei, fără limite.

Amatori, profesioniști sau poate aflați la prima fotografie, această zi este dedicată celor pasionați de fotografie. Fie că este vorba despre un peisaj, portret sau despre surprinderea unei acțiuni, a unui aspect din viața de zi cu zi, fotografia este mai mult decât o imagine, este o poveste. Site-ul www.worldphotoday.com vine în întâmpinarea celor care doresc să marcheze Ziua mondială a fotografiei sugerând organizarea de reuniuni în care cei cu experiență în această artă să ofere celor mai puțin cunoscători date despre tehnicile noi de realizare a fotografiilor, dar și organizarea de excursii și de plimbări pentru a realiza cât mai multe fotografii.

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ''daghereotipie''. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie", considerată cea mai veche fotografie.

După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). O fotografie realizată de inventator în 1837 prin ''daghereotipie'' a reprezentat un colț din atelierul său. La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul.

Deși atât Isidore, cât și Daguerre au primit rente viagere din partea guvernului francez, doar numele lui Daguerre rămâne asociat cu invenția. În următorii ani, noul proces are un succes extraordinar în întreaga Europă, fiind promovat în aproape toate ziarele din acea vreme. Daguerre a fost făcut ofițer în Legiunea de Onoare și a călătorit mult pentru a-și promova descoperirea. Este considerat părintele fotografiei.

Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou "gratuit pentru lume". Procedeul ''daghereotipiei'' a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie.

Ziua Mondială a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

SURSA:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău