Ziua mondială a donatorului de sânge: La Palatul Republicii din Chișinău, autoritățile au amenajat un spațiu unde donatorii au posibilitatea să doneze sânge

  • 14 Iunie 2023 13:26
Ziua mondială a donatorului de sânge: La Palatul Republicii din Chișinău, autoritățile au amenajat un spațiu unde donatorii au posibilitatea să doneze sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată astăzi în peste 100 de țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova. La Palatul Republicii din Chișinău, autoritățile au amenajat un spațiu unde donatorii au posibilitatea să doneze sânge până la ora 16:00. Potrivit datelor Centrului Național de Transfuzie anual în Rep. Moldova se efectuează peste 120 de mii de transfuzii, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova deține rezerva necesară pentru orice eventualitate sau accident de sânge ca să poată interveni, a comunicat în cadrul evenimentului dedicat Zilei mondiale a donatorului de sânge ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Deși, inovațiile în medicină înaintează și vin cu echipamente și metode noi de tratament care pot soluționa cele mai complicate situații, singurul remediu care nu poate fi înlocuit este sângele, spune Ala Nemerenco.

„Chiar dacă suntem pe timp de pace, sistemul de sănătate are nevoie de mii de litri pentru ca să salveze vieți care au suferit accidente masive rutiere, nașterile, operațiile complicate pe care le fac chirurgii. Pe parcursul anului avem peste 120 de mii de transfuzii de sânge și avem nevoie de minim 70 de mii de persoane care să doneze sânge”, a spus Ala Nemerenco.

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui este principala bancă de sânge a Rep. Moldova. Vice-directoarea Centrului, Silvia Roșca, a mulțumit donatorilor pentru completarea stocurilor și a îndemnat cetățenii să doneze sânge la punctele de recoltare.

„Sunt o mulțime de organizații care au devenit partenerii noștri și în fiecare an participă în cadrul campaniilor și contribuie la suplinirea de stocuri, care sunt atât de binevenite în situațiile de urgență, în situațiile de patologii cronice, în care viața pacientului ține de acest produs sangvin”, a spus  Silvia Roșca.

Mihaela Maxim este studentă în ultimul an la facultate și a început să doneze sânge de când avea 18 ani, vârsta la care poți deveni donator, conștientă de impactul pe care îl poate avea asupra unei alte vieți. Alături de mama sa donează periodic sânge.

„Eu donez de trei ani sânge, din anul 2020. Mă simt motivată la fiecare 2-3 luni să fac acest lucru, pentru că știu că ajut pe cineva care are, cu adevărat, nevoie de această doză de sânge”, a spus Mihaela Maxim.

Donațiile de sânge pot fi făcute la spitalele raionale din localitate, inclusiv la Centrele Naționale de Transfuzie a Sângelui. O donație de sânge durează mai puțin de 30 de minute și poate salva cel puțin trei vieți. Pentru a putea fi donator de sânge, persoana trebuie să dețină un buletin de identitate, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și greutatea minimă de 60 de kilograme.

Din data de 23 mai și până la sfârșitul lunii iunie, în Rep. Moldova se desfășoară campania de promovare a donării voluntare de sânge cu genericul ”Donează sânge, salvează vieți!” Până în prezent în cadrul acestei campanii au fost înregistrate peste 5500 de donări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău