Ziua Mondială a Diabetului | În Capitală au fost amenajate spații speciale pentru măsurarea gratuită a nivelului de glicemie din sânge

  • 14 Noiembrie 2017 14:35
0%
00:00:00
00:00:00

Persoanele obeze și cele supuse unui stres îndelungat sunt printre cele care riscă cel mai mult să se îmbolnăvească de diabet zaharat.

Boala poate apărea la orice vârstă și nu poate fi tratată definitiv. Astăzi, de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, mai multe persoane și-au măsurat gratuit glicemia, în spații amenajate de autorități în Capitală. 

Autoritățile au amenajat, în locurile publice din Capitală, spații speciale pentru măsurarea gratuită a nivelului de glicemie din sânge. Unii dintre cei care au venit să-și facă testul la glicemie spun că suferă de diabet zaharat de mai mulți ani. Este și cazul lui Dumitru Pavel. Acum 15 ani bărbatul a fost diagnosticat cu diabet și de atunci viața lui s-a schimbat.

- Rezultatul e mărișor, demult mă chinui cu diabetul. Sunt și invalid de gradul doi.

- Cum vă tratați?

-Păstrăm dieta, ne tratăm, primim medicamentele prescrise de doctor. Cu diabetul e foarte greu să lupți. Ascultăm medicii, aș vrea un aparat să-mi măsor glicemia în fiecare zi, ca să mă pot și eu orienta ce pot și ce nu pot să mănânc.

În acest an, Ziua Mondială a Diabetului se desfășoară cu genericul „Femeile și diabetul - dreptul nostru la un viitor sănătos”. Condițiile social-economice și cele de inegalitate de gen, accesul limitat la serviciile de sănătate expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat. Consumul de tutun și alcool, lipsa de activitate fizică și alimentația  necorespunzătoare sporesc riscul îmbolnăvirii de diabet.

-Care au fost rezultatele?

-Știți, cam mare. Sunt supraponderală și iată va trebui să merg la medic după medicamente. Nu prea am grijă de alimentația mea, că nici salariile nu ne permit un mod sănătos de viață.

-Venim în fiecare an și rezultatele testelor sunt bune. Avem și noi grijă de sănătate.

Medicii recomandă pacienților să facă cel puțin o dată în an testul la glicemie și atenționează că diabetul este o boală care nu cruță nici copii. Diabetul nu poate fi tratat definitiv, iar cei diagnosticați trebuie să aibă mai multă grijă la ceea ce mănâncă. 

„Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat pot avea o viață normală, dacă își schimbă modul de viață. În primul rând trebuie schimbată alimentația. Nu se permite carnea grasă, se exclude alcoolul, consumul de tutun. Trebuie să fie mai activi, să facă activitate fizică. Diabetul nu se tratează. Se poate de scăzut glucoza din sânge prin alimentație corectă, prin administrarea tratamentului corect. În prezent, și un copil de un an poate suferi de diabet zaharat, el este dependent de insulină. La copii nu există diabet de gradul II, este nevoie doar de insulină”, a declarat medicul epidemiolog, Victoria Stavinschi.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova, în anul 2016, aproape 97 de mii de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău