Ziua Mondială a Cărții: Pandemia a redus în jumătate numărul cititorilor din biblioteci

  • 23 Aprilie 2021 08:00
Ziua Mondială a Cărții: Pandemia a redus în jumătate numărul cititorilor din biblioteci

Pandemia, dar și noile tehnologii informaționale au redus în jumătate numărul cititorilor din biblioteci. Pentru a face față situației, acestea au fost nevoite să treacă pe online, iar bibliotecarii să se reprofileze pentru a fi la un clic distanță de consumatorii de informație. Chiar și evenimentele culturale sunt astăzi organizate online pentru iubitorii de frumos, susține directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, contactată de IPN cu prilejul Zilei Internaționale a Bibiliotecarului și Zilei Mondiale a Cărții.

Dacă în 2019, pragul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova a fost pășit de peste 70 de mii de vizitatori, anul trecut numărul acestora a scăzut la aproape 30 de mii. „ Dacă vorbim de 2020, numărul de intrări fizice în bibliotecă este în scădere, ceea ce a fost specific pentru toate instituțiile de cultură. Dar chiar dacă numărul de intrări a scăzut puțin, a crescut numărul vizitelor virtuale, atât pe site-ul Bibliotecii Naționale, dar și pe conturile instituției pe diverse rețele de socializare”, a remarcat Elena Pintilei.

Vizitatorii Bibliotecii Naționale sunt preponderent studenți, cercetători științifici sau persoane juridice care pot găsi aici informații pentru studiu, cercetare sau activitate profesională. Totodată, instituția este gazda multor expoziții, prezentări de carte și alte evenimente culturale, care, în contextul pandemiei, fie au fost anulate, fie transferate pe online. „Vrem să îmbunătățim agenda noastră de activități și evenimente ca să revenim la locul și poziția noastră de una dintre cele mai importante instituții de cultură din țară. Mai ales că numărul vizitatorilor în primul trimestru al anului 2021 este în creștere”, a mai spus directorul Bibliotecii Naționale.

Pentru a face față noilor cerințe pe piața informațională, bibliotecile publice au pus accentul pe serviciile electronice. Este și cazul Bibliotecii Târgoviște din Chișinău. „Am trecut și noi pe online. Adică nu doar serviciile, dar și comunicarea prin mesaje sau  poșta electronică, pentru rezervări sau informații despre anumite titluri. Evident, cititorul s-a schimbat, dorește mai cu promptitudine să fie deservit. Până acum nu eram atât e conectați cu ei”, a declarat Liliana Juc, directorul Bibliotecii „Târgoviște”, Filiala Bibliotecii Municipale, „B. P. Hajdeu”.

Potrivit Lilianei Juc, cei mai fideli vizitatori ai bibliotecii rămân a fi copiii, adolescenții și tinerii. Vârsta, dar și noile realități, determină și preferințele cititorilor. „Am descoperit și noi că cele mai solicitate ar fi: literatura enciclopedică, cărțile motivaționale, din domeniul psihologiei și din istorie chiar. S-a citit și literatură artistică. Dar, la solicitările cititorilor, mai propunem și noi cărțile care vin din programele noastre de lectură”, a mai spus Liliana Juc. Pentru a ține conectați iubitorii de lectură, biblioteca a diversificat și serviciile electronice existente. „Avem literatură audio, „Povestea de seară”, filmată de noi și distribuită online,  master-class-uri la domiciliu, evenimente live pe Facebook, precum interviuri cu scriitori sau prezentări de carte”, a precizat directorul.

De Ziua Internațională a Bibliotecarului, dar și Ziua Mondială a Cărții, marcate anual pe 23 aprilie, cea mai mare dorință a bibliotecarilor  este să revină la activitatea de până la pandemie, iar sălile de lectură să abunde în cititori. Potrivit datelor Bibliotecii Naționale, în Republica Moldova sunt peste 2600 de biblioteci, în care activează peste 4000 de bibliotecari.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău