Ziua Limbii Române în Republica Moldova
-
31 August 2014 10:13
Numită atât „Limba noastră”, cât și „Limba noastră cea română”, sărbătoarea oficială dedicată elementului identitar fundamental, pentru ambele maluri ale Prutului,
prilejuiește numeroase evenimente de anvergură organizate, în special, în capiatala Republicii Moldova.
În cursul dimineții vor fi depuse flori la Monumentul domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt, iar pe Aleea clasicilor din Parcul central va avea loc manifestarea intitulată „Omagiu Limbii Române”. Vor rosti discursuri personalități ale culturii basarabene, va fi evocată împlinirea a 25 de ani de la legiferarea limbii române și a grafiei latine, de la renunțarea pentru prima dată la sintagma „limba moldovenească”, invenția, care a încercat ștergerea conștiinței originilor istorice ale basarabenilor, și la care s-a revenit pe fondul inconsecvențelor celor aflați la putere, după perioada de redeșteptate națională. Vor fi susținute recitaluiri de muzică și poezie pe versurile Leonidei Lariși ale lui Dumitru Marcovschi. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei și toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova organizează astăzi și mâine cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale intitulate „Limba română – limbă a integrării europene“. Participă oamnei de cultură, filologi, poeți și scriitori din România și Republica Moldova, printre care aș aminti de acedemicienii Eugen Simion și Mihai Cimpoi, poeții Ileana Mălăncioiu și Horia Zilieru. Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte este consacrată integrării europene a Republicii Moldova, cu genericul: „Cărțile Unesc Europa” dar și a Anului Dumitru Matcovschi. Manifestare, deja tradițională, Saloanele Moldovei, expoziție - concurs de artă plastică completează programul pregătit pentru „Ziua Limbii Române”, care se va încheia cu un Concert extraordinar în Piața Marii Adunări Naționale.
Un proiect inedit al Primăriei Chișinău și care s-a bucurat de o participare cu mult peste așteptări este concursul intitulat: „Dictare pentru fiecare”, în fapt, o testare a gradului de stăpânire a limbii române.
Din seria evenimentelor organizate cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române în Republica Moldova face parte și „Congresul Internațional al Eminescologilor“, ediția a III-a, organizat la Academia de Științe din Moldova, în perioada 3-4 septembrie 2014. Proiectul, organizat în colaborare cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu“ din Chișinău, întrunește eminescologi importanți din România, Italia, Germania, China, Franța Ucraina, Turcia, Slovacia, Cehia și Bulgaria. Institutul Cultural Român de la Chișinău susține prezența în cadrul Congresului a următorilor cercetători: prof. Giuseppe Manitta (Italia), acad. Eugen Simion (România), Cornel Munteanu (România), Milan Nenadic (Serbia), Ileana Ursu (Serbia).