Ziua Limbii Române celebrată la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

  • 31 August 2018 12:50
Ziua Limbii Române celebrată la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" invită vineri, sâmbătă și duminică ș 31 august, 1 și 2 septembrie, la evenimentul extraordinar „Zilele Limbii Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti, prilejuit de Ziua Limbii Române.

Ediția de anul acesta este dedicată cărturarului Aron Pumnul, poetului George Coșbuc și dramaturgului Barbu Șt. Delavrancea, unele dintre cele mai valoroase figuri din istoria și literatura română.

Vineri, 31 august, de la orele 17.00, în Curtea Casei Lipatti va putea fi vizionată Expoziția „Aron Pumnul” 200 de ani de la naștere, George Coșbuc și Barbu șt. Delavrancea ș 100 de ani de la moarteș. Cele trei personalităși, toate în strânsă legătură atât cu Marea Unire de la 1918, cât și cu istoria limbii române, vă vor fi prezentate în corelație cu evenimentele istorice la care au participat și pe care le-au influenșat prin operele lor. Expoziția va fi accesibilă vizitatorilor pe întreg parcursul celor trei zile.

De la orele 18.00, publicul va putea viziona documentarul „Mari Clasici: George Coșbuc”, film realizat de Complexul Muzeal Bistrișa-Năsăud, în regia lui Vasile Stejerean, scenarist Lavinia Moldovan. Pe parcursul a 63 de minute, filmul oferă povestea vieții „Bardului de la Hordou”, în imagini însoțite de interviuri și comentarii evocatoare ale prof.dr. Vasile Filip ș Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, prof. Sofia Harapașcu ș Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud și Dorel Someșan și custodele Muzeului Memorial „George Coșbuc”.

Începând cu ora 19.00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc recitalul „Pianul cu poeme”, susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, al cărui repertoriu cuprinde pagini de poezie și proza semnate George Coșbuc, Aron Pumnul, Mihai Eminescu, Barbu Șt. Delavrancea și lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Ioan Dobrinescu.

La ora 20.00, pe scena din Curtea Casei Lipatti, Camerata Elite Strings și dirijorul Vincent Grüger vor susține un concert extraordinar, cu lucrări de George Enescu, Constantin Silvestri, Alfred Alessandrescu, Paul Constantinescu și Bela Bartok.

Sâmbătă, 1 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată prima parte a piesei de teatru „Hagi Tudose”, o adaptare după opera cu același nume a dramaturgului Barbu șt. Delavrancea, producție din 1980 a Teatrului Nașional de Televiziune.
Regia este semnată de Silviu Jicman, iar din distribuție fac parte Constantin Rauțchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu,Tania Filip, etc.

De la orele 19.00, criticul literar Alex Ștefănescu va susține, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, conferinșa „Bătrânul dascăl și tânărul poet”, pe tema legăturii extrem de puternice dintre Mihai Eminescu și profesorul său, Aron Pumnul, în a cărui bibliotecă și sub a cărui influenșă, tânărul bibliotecar Mihai Eminovici avea să se transforme în poetul Mihai Eminescu. De asemenea, Alex Ștefănescu va face o analiză a poeziei șLa mormântul lui Aron Pumnulș, compusă în grabă de tânărul în vârstă de 16 ani la moartea profesorului său iubit.

Începând cu orele 20.00, Orchestra Metropolitană București, dirijată de Daniel Jinga, alături de soprana Silvia Micu și violonista Ana Ungureanu, vor susține, în Curtea Casei Lipatti, un concert extraordinar, de inspirașie tradișională. În program vor fi lucrări semnate Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Olah, Constantin Dimitrescu, George Grigoriu, Marșian Negrea, Gherase Dendrino și Tiberiu Brediceanu. Seara se va încheia în acordurile „Valurilor Dunării”, celebra compoziție a lui Iosif Ivanovici. 

Duminică, 2 septembrie, de la orele 18.00, va fi proiectată cea de a doua parte a piesei de teatru „Hagi Tudose”, adaptare după opera omonimă a dramaturgului Barbu șt. Delavrancea, iar de la orele 19.00, cei mici vor putea urmări timp de o oră spectacolul de teatru ”Țărăncuța cea isteață”, în regia Claudiei Negroiu, povestea unei fete simple, de la țară care, datorită istețimii ei va ajunge împărăteasă. Spectacolul, de inspirație folclorică românească, se va juca în Salonul de muzică al Casei Lipatti. Din distribuție fac parte actorii Claudia Negroiu și Dan Apăvăloaie.

Evenimentul ”Zilele Limbii Române” se va încheia, de la orele 20.00, prin concertul extraordinar al Orchestrei de Cameră Radio, condusă de dirijorul Daniel Manasi, alături de violonistul Alexandru Marin, care vor oferi publicului un repertoriu muzical românesc de o deosebita frumusețe. În program se vor regăsi lucrări de Dinu Lipatti, Sigismund Toduță, George Enescu, Sabin Drăgoi. Concertul va avea loc, de asemenea, în Curtea Casei Lipatti.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău