Ziua Libertății Presei | Jurnaliștii semnalează tot mai des îngrădirea accesului la informație
-
03 Mai 2017 13:05
Astăzi este marcată Ziua Libertății Presei, iar în acest context, se constată o degradare a mass-media în Republica Moldova. Un memoriu semnat de cele mai importante organizații de media semnalează o serie de probleme grave în calea jurnalismului liber, precum concentrarea mass-media, limitarea accesului la informație și utilizarea presei în scopuri politice și propagandistice.
Concentrarea presei în proprietatea unor persoane, în special, a unor lideri politici, este una dintre problemele cu care se confruntă în continuare piața media din Republica Moldova, a remarcat directoare executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.
„Trebuie să spunem că au fost mici progrese în ultimul an, au fost anumite modificări, însă acestea nu au permis ca situația să se schimbe în bine. Cum am avut concentrare, așa avem și în continuare, deși legislația parcă este perfecționată. După modificarea Codului Audiovizualului, care a avut loc în luna martie a acestui an, ar trebui ca în luna mai deja să ne așteptăm la reducerea concentrării. Acei proprietari media care au mai mult de două licențe ar trebui să renunțe la unele dintre ele și să rămână numai cu câte două pentru radio și două pentru televiziune” a declarat Nadine Gogu.
Toate rapoartele de monitorizare a presei, realizate în cursul ultimului an, au arătat o imixtiune majoră a factorului politic în activitatea mass-media, fapt ce se reflectă în politicile editoriale ale redacțiilor, se arată în memoriul semnat de mai multe organizații non-guvernamentale.
„Avem destul de multe probleme la capitolul deontologia meseriei jurnalistice. Acest aspect este direct influențat de controlul politic exagerat care este exercitat de către proprietari, o bună parte din ei fiind politicieni sau politicieni care gestionează afacerile media din umbră”, a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.
Jurnaliștii de investigații semnalează tot mai des îngrădirea accesului la informație, dar și presiuni din partea autorităților, după cum a atenționat directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.
„Numărul investigațiilor jurnalistice pe cazuri de abuzuri și corupție a crescut. Acest lucru a supărat autoritățile și ei au început a face presiuni pe jurnaliști. Din păcate, anul trecut au fost multe presiuni asupra jurnaliștilor, ca urmare a unor investigații jurnalistice, mai ales în teritoriu” a spus Cornelia Cozonac.
Pe parcursul ultimului an, au fost înregistrate și cazuri în care jurnaliștii au fost amenințați cu deschiderea unor dosare pe numele lor, pentru materialele realizate.
De asemenea, spațiul informațional rămâne vulnerabil în fața propagandei rusești, iar autoritățile nu întreprinde nicio acțiune în acest sens, ci doar își exprimă îngrijorarea. Consiliul Coordonator al Audiovizualului a eliberat în 2016 licențe de emisie care nu contribuie la securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova, se mai arată în memoriul organizațiilor de media.