Ziua internațională pentru Diversitate Biologică 2023 – „De la Acord la acțiune: să refacem biodiversitatea"

  • 22 Mai 2023 09:40
Ziua internațională pentru Diversitate Biologică 2023 – „De la Acord la acțiune: să refacem biodiversitatea

În fiecare an, la 22 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Diversității Biologice. Deși fiecare zi a biodiversității are o semnificație specială, sărbătorirea globală din acest an aduce cu sine un sentiment reînnoit de speranță, odată cu adoptarea Cadrului privind biodiversitatea globală de la Kunming-Montreal în cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea (COP15) desfășurată în octombrie și decembrie 2022 în China, respectiv în Canada, transmite MOLDPRES cu referire la Asociația EcoContact.

Potrivit sursei citate, acest document reprezintă un consens privind înființarea unui sistem ecologic global sănătos și prosper și realizarea obiectivelor privind dezvoltarea durabilă, având o mare semnificație istorică. „Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică ne încurajează să reflectăm asupra importanței și valorii incredibile a diversității vieții pe Pământ, oferindu-ne posibilitatea de a înțelege mai bine legătura complexă dintre noi, ființele umane, și mediul înconjurător”, indică EcoContact, scrie sursa citată.

Cu toate acestea, EcoContact atenționează că fiecare dintre noi poate contribui la protejarea diversității biologice și conservarea mediului înconjurător. „Implicați-vă în activități de plantare a arborilor, de îngrijire a grădinii și de protejare a ecosistemelor din jur. Fiecare spațiu verde, indiferent cât de mic, poate deveni un refugiu pentru plante și animale locale. Alegeți produse ecologice și sustenabile, cu impact redus asupra mediului. Optați pentru alimente organice și de origine locală, reduceți consumul de ambalaje de unică folosință și evitați produsele provenite din activități distructive pentru mediu, cum ar fi pescuitul ilegal sau defrișările ilegale. Participați la evenimente locale sau organizați activități de conștientizare pentru a promova protejarea mediului și diversitatea biologică. Adoptați un stil de viață sustenabil, reducând consumul de energie și emisiile de carbon. Optați pentru transportul public, bicicletele sau mersul pe jos ori de câte ori este posibil, utilizați energie regenerabilă și reduceți consumul de apă și resurse”, îndeamnă EcoContact.

În anul 1992, Convenția asupra Diversității Biologice a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite, cu scopul de a proteja și a conserva biodiversitatea, recunoscând rolul determinant pe care îl joacă natura în susținerea vieții pe Pământ. Diversitatea biologică reprezintă varietatea vieții de pe Pământ, inclusiv plante, animale, fungi și microorganisme. Aceasta include ecosistemele și habitatele lor, precum și relațiile complexe care leagă toate aceste elemente. Fiecare specie și fiecare ecosistem are un rol semnificativ în menținerea echilibrului și funcționării durabile a planetei noastre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău