Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului

  • 09 Noiembrie 2019 09:36
Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului

În fiecare an, la 9 noiembrie, este marcată Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, scrie Agerpres.

Rețeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și susține migranții și refugiații, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului și pentru a protesta față de formele contemporane de fascism și antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizații pot participa la organizarea de concerte sau conferințe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalități de exprimare a opiniilor cetățenilor pentru combaterea fascismului și antisemitismului.

Rețeaua UNITED este susținută de peste 560 de organizații din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

În urma preluării puterii de către naziști în Germania, în 1933, evreii au fost supuși unui tratament discriminatoriu, însoțit de acte de violență. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanșat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de "Kristallnacht'' ("Noaptea de cristal"). Declanșat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenție rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi. Numeroși evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. ''Noaptea de cristal'' a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse și 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă și Austria de către grupurile de naziști. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietățile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu și www.unitedagainstracism.org.

În Germania și în țările europene care s-au aflat sub ocupație nazistă, rămășițele multor lagăre de concentrare și centre de execuție au fost transformate în muzee și monumente pentru a reaminti generațiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar și în țările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele și organizațiile supraviețuitorilor au construit, de asemenea, monumente și muzee. Printre aceste organizații se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor și Eroilor Holocaustului, care a fost înființată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor uciși de naziști.

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la București, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ''Elie Wiesel''. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea și analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea și conservarea documentelor, publicațiilor, din țară și din străinătate, privind Holocaustul și constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecția străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu și Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalații cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa și București, precum și cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău