Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

  • 02 Aprilie 2015 17:49
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Joi, 2 aprilie, este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite printr-o decizie din 2009.

La Chișinău mai multe organizații care apără drepturile copiilor ce suferă de această tulburare de dezvoltare au marcat această zi în Piața Marii Adunări Naționale.

Cu scopul de a ridica nivelul de conștientizare și înțelegere a acestei  tulburări de dezvoltare, de Ziua Internațională a Autismului, peste o sută de părinți, împreună cu copiii lor au lansat baloane în centrul Chișinăului.  Acțiunea a fost organizată de Asociația Părinților cu Copii Autiști. Președintele organizației, Aliona Dumitraș este și mama unui băiețel de 11 ani diagnosticat cu autism. Cheltuie în medie câte două mii de lei pe lună pentru terapia fiului său și spune că autismul este o problemă în Republica Moldova.

„E o problemă însăși faptul că oamenii nu cunosc ce înseamnă autismul.  Mulți confundă cu probleme de auz. Fiind o tulburare de dezvoltare, care este plasată în Republica Moldova la spitalul de psihiatrie, face aluzie la o boală psihică, ceea ce pe mulți îi sperie”, a declarat Aliona Dumitraș.

” Chiar începând cu vârsta de un an se poate depista autismul. Părinții ar trebui să fie atenți la simptome. Să observe dacă ccopilul priveșt în ochi, răspunde la nume, este sociabil, zâmbește când intră mama în cameră sau nu, se joacă cu alți copii. Dacă observă ceva în neregulă, să se adreseze cât mai repede la medicul specialist fiindcă cu cât mai devreme va fi intervenția, cu atât mai multe șanse are copilul pentru reabilitare și integrarea socială și școlară”, a constatat Aliona Dumitraș.

Autismul face parte dintr-o serie de tulburări de dezvoltare, ce apar în copilărie și se manifestă prin scăderea capacității copilului de a relaționa cu mediul și persoanele din jur. Poate fi depistat de la o vârstă fragedă, de către părinți, după anumite simptome potrivit Veronicăi Fala, psiholog și terepeut comportamental, la Organizația Înțelegem Autismul.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova suferă de probleme cu spectru autist aproximativ 180 de copii. În 2012, Ministerul Sănătății a introdus screeningul obligatoriu pentru depistarea autismului la copii de 1,5-2 ani.  

După modul în care se manifestă, aproape jumatate dintre suferinzii de autism nu au abilitățile necesare comunicării și integrării în societate, în timp ce unii pot fi înzestrați cu o inteligență cu mult peste media generală.

Printre personalitățile despre care există presupuneri că ar fi fost autiste se numără scriitorul danez Hans Christian Andersen, celebrul compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart sau fizicianul Albert Einstein.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău