Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (FOTO)

  • 27 Ianuarie 2016 18:53
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (FOTO)

Mai multe manifestări au fost organizate miercuri, 27 ianuarie, la Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a victimelor Holocaustului.

Printre acestea, vernisarea unei expoziții de fotografie la Universitatea Liberă Internațională din Moldova și un miting de comemorare.

”Oamenii care nu înțeleg istoria sunt condamnați să o repete”. Cu acest mesaj de cunoaștere mai aprofundată a tragicelor evenimente, care au dus la moartea a milioane de evrei în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a venit în fața studenților și profesorilor Universității Libere Internaționale, Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit. Aici a fost inaugurată o expoziție de fotografie cu mărturii ale evenimentelor desfășurate în spațiul basarabean.

”Numai la Tiraspol au murit peste 19 mii de evrei. E foarte important ca noua generație să știe despre acest eveniment pentru a evita repetarea acestora pe viitor. Eu cred că din păcate în școlile din Moldova nu se pune un accent prea mare pe acest fenomen”, a mărturisit James Pettit.

Totodată, la memorialul Victimelor Fascismului a avut loc un miting de comemorare a victimelor Holocaustului la care au participat ambasadori, membri ai guvernului și deputați, precum și zeci de reprezentanți ai comunității evreiești din Republica Moldova.

Printre aceștia, venită de la Bălți, am întâlnit-o pe Bronea Sușinschi, în vârstă de 76 de ani, victimă a acelor evenimente.

”Când a început războiul,  pe noi cinci copii împreună cu mama ne-au evacuat,  dar pe tata l-au trimis pe front. Am fost și la nemți și la români, după care am ajuns în Ucraina.  Aveam un an jumătate. Nu îl țin minte pe tata. Mama lucra la calea ferată. Atunci când avea loc bombardamente, femeile reparau distrugerile, dar noi stăteam în lagăre”, a mărturisit Bronea Sușinschi.
 
Reprezentant al comunității evreiești din Republica Moldova, Ian Feldman, membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, ne-a declarat ce înseamnă pentru el ziua de 27 ianuarie.

”Înseamnă zi de comemorare a familie mele din care 20 de persoane au fost victime ale Holocaustului. Părinții mei au supraviețuit. Au fugit în Turkmenistan unde au stat până la finalul războiului. Cei care au rămas, au fost uciși”, a constatat Ian Feldman.
 
Marcarea  Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005, cu scopul de a preveni actele de genocid. Se estimează ca în Europa aproximativ 6 milioane de evrei au fost uciși în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău