Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic (ONU)

  • 30 Noiembrie 2019 10:45
Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic (ONU)

Conferința Statelor Părți a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) - a decis la cea de-a 20-a sesiune instituirea unei zile în memoria tuturor victimelor războiului chimic la data de 30 noiembrie a fiecărui an sau, după caz, în prima zi a sesiunii ordinare a Conferinței, scrie Agerpres.

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă, potrivit ONU, o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum și de a reafirma angajamentul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de a elimina amenințarea cu arme chimice, promovând astfel pacea, securitatea și multilateralismul.

Pe plan internațional, dezvoltarea, producția, importul și exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de Convenția privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention - CWC).

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenția a stabilit înființarea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Olanda. În calitate de organizație de implementare a Convenției privind interzicerea armelor chimice, OIAC reunește 193 de state membre. De asemenea, 98% din populația globală se află sub protecția Convenției, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Consiliul Executiv al OIAC, format din 41 de state membre, supervizează activitățile Secretariatului Tehnic al Organizației și este responsabil de promovarea implementării eficiente și a respectării Convenției.

România deține funcția de vicepreședinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Țara noastră ocupă această poziție timp de un an, începând cu 11 mai 2019, când devine membru al Consiliului Executiv al OIAC pentru doi ani. Decizia a fost adoptată la 14 martie 2019 de plenul celei de-a 90-a sesiuni a Consiliului Executiv al OIAC.

Potrivit MAE, alegerea în această funcție reflectă aprecierea de care se bucură România la nivelul Organizației, precum și sprijinul concret oferit activităților OIAC în ultimii ani. Totodată, este o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului instituțional internațional în sfera dezarmării.

România a mai ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC în perioada mai 2000 - mai 2001.

Convenția este primul tratat internațional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul General al ONU.

România a semnat Convenția privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, și a ratificat-o la 9 decembrie 1994, prin Legea nr. 125/1994, instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul General ONU, la 15 februarie 1995. Convenția a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată și modificată în 2004.

Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău