Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată în R. Moldova

  • 03 Decembrie 2023 09:55
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată în R. Moldova

La 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilități în Republica Moldova a constituit 162,3 mii de persoane, inclusiv 10,9 mii de copii cu vârsta de până la 17 ani, arată cifrele prezentate de Biroul Național de Statistică cu ocazia marcării astăzi a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova. 

Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 de ani. Bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată la 3 decembrie.

Distribuția pe grade a persoanelor cu dizabilități denotă o preponderență a persoanelor cu dizabilitate accentuată – 56,0%, practic fiecare a doua persoană cu dizabilitate. Ponderea celor cu dizabilitate medie constituie 28,0%, iar a celor cu dizabilitate severă – 16,0%. Comparativ cu anul 2021, a crescut ponderea persoanelor cu dizabilitate severă și medie. Totodată, ponderea persoanelor cu dizabilitate accentuată a scăzut.

În structura persoanelor cu dizabilități ponderea bărbaților a constituit 52,8%. 

Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități beneficiază de pensie de dizabilitate. La 1 ianuarie 2023, în structura persoanelor cu dizabilități aflate la evidența Casei Naționale de Asigurări Sociale, pensionarii de dizabilitate au constituit 64,8%, iar beneficiarii de alocații –  35,2%. Beneficiari de pensii de dizabilitate erau circa 105,2 mii de persoane cu dizabilități.

Beneficiari de alocații sociale de stat de dizabilitate sunt preponderent persoanele cu dizabilități din copilărie. Din numărul de persoane cu dizabilități care erau beneficiari de alocații sociale de stat (57,1 mii de persoane), fiecare al doilea beneficiar a fost persoană cu dizabilitate din copilărie și fiecare al cincilea beneficiar a fost copil cu dizabilitate în vârstă de până la 18 ani.

Majoritatea copiilor cu cerințe educaționale speciale sunt integrați în școlile obișnuite. În anul de studii 2022/23, în instituțiile de învățământ din țară au fost înscriși 9,8 mii de elevi cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități, inclusiv 9,3 mii de elevi în instituții de învățământ general. În instituțiile de învățământ general, în anul de studii 2022/23, învățau 8183 de elevi cu cerințe educaționale speciale și 1105 elevi cu dizabilități. Comparativ cu anul de studii 2021/22, numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități a înregistrat o creștere de 4,1%.

Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este limitat. Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, rata de participare la forța de muncă a persoanelor cu dizabilități în anul 2022 a constituit 15,9% în comparație cu 45,5% la persoanele fără dizabilitate. Rata șomajului la persoanele cu dizabilități a fost de 4,6% față de 3,1% în rândul șomerilor fără dizabilitate.

Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică comparativ cu cea a altor categorii. Circa jumătate dintre cei care au un loc de muncă, activează în sectorul servicii, urmat de sectoarele agricol, industrie și construcții. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău