Ziua Internațională a Păcălelilor. TOPUL farselor celebre din istorie

  • 01 Aprilie 2019 17:01
Ziua Internațională a Păcălelilor. TOPUL farselor celebre din istorie

În fiecare an, la 1 aprilie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Păcălelilor, un prilej universal pentru oameni de a face surprize prietenilor și apropiaților, dar și dușmanilor, unele menite să provoace buna-dispoziție, altele, nereușite, care nu fac decât să stârnescă indignare. În fapt, momentul marchează o sărbătoare generică a umorului, sub cele mai năstrușnice forme, însă, în unele zone ale lumii, sărbătoarea ia forma unor tradiții – însoțite de o bogată simbolistică – , păstrate de sute de ani.

Originea sărbătorii nu este clar determinată în timp, dar unii cercetători fac referiri la izvoare datând din epoca medievală, când ar fi existat, pe 28 decembrie, o zi a nebunilor, sau din antichitate, când la 25 martie romanii serbau festivalul Hilaria.

Se menționează și prima referire la o astfel de zi, cea din anul 1392, din Marea Britanie, în scrierile lui Geoffrey Chaucer, o poveste despre un cocoș păcălit de o vulpe, pe 1 aprilie, iar alte surse arată că originea Zilei Păcălelilor s-ar regăsi în anul 1539, într-un fragment dintr-un poem flamand care făcea referire la un boier care și-a păcălit servitorul la data de 1 aprilie.

Apoi, în anul 1564, în Franța, trecerea la calendarul gregorian, când începutul anului s-a mutat de la 1 aprilie la 1 ianuarie, a prilejuit celor care respectau această schimbare realizarea de farse și păcăleli la adresa celor care au continuat să marcheze anul nou după vechiul calendar – aceștia fiind numiți „Poisson d’Avril” (pește de aprilie), denumire care a rămas la francezi, pentru 1 aprilie, până în zilele noastre.

Conform altor surse, explicațiile ar ține mai degrabă de ritualurile de celebrare a noului an marcat în vechime la 1 aprilie, astfel că, acest moment al anului era însoțit de ritualul păcălelii ca semn al haosului și al alterării lumii, pentru ca o dată cu noul an întreaga lumea să renască iar ordinea ei să fie restabilită.

Prima atestare scrisă a zilei păcălelilor ar putea data din anul 1686, atunci când John Aubrey vorbește de „Ziua sfântă a păcălelilor”, pe 1 aprilie, în Germania și pretutindeni.

Începând din secolul al XVIII-lea, englezii au început să sărbătorească April Fools Day (Ziua păcălelilor), o sărbătoare preluată de la germani, dar cu aceleași explicații ca în cazul sărbătorii din Franța – având în vedere că Anglia a adoptat calendarul gregorian abia în anul 1752.

Obiceiuri și tradiții în lume

În această zi, în unele zone din lume există tradiții și obiceiuri care datează de sute de ani. Se spune că glumele trebuie făcute până la miezul zilei astfel că cei ce care păcălesc după acest moment vor avea ghinion (tradiție păstrată în Noua Zeelandă, Marea Britanie, Australia și Africa de Sud), că cei care nu acceptă cu umor farselele vor avea și ei ghinion, iar în unele regiuni există obiceiul care spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, e musai să o iei de nevastă sau cel puțin să fii prieten cu ea. Alte tradiții arată că bărbatul care se căstorește în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții, în schimb cei născuți în această zi au o viață plină de noroc.

  • În Japonia, umorul și farsa au semnificații profund culturale, iar 1 aprilie este „ziua păpușilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, oamenii obișnuind în această zi să ofere în dar păpuși
  • În Franța și Belgia – sărbătoarea este numită „poisson d’avril”, denumire atribuită celui care cade victima unei păcăleli, fiind însoțită de tradiția de a prinde pe spatele celui păcălit un pește din hârtie, iar sărbătorirea se face prin cadouri constând în felicitări cu pești sau bomboane de ciocolată în formă de pește. Simbolul peștelui are la bază faptul că, potrivit astrologiei, în aprilie soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”.
  • În Iran – 1 aprilie este numit Sezdah Bedar o sărbătoare care ar avea originea în anul 536 Î. Hr., fiind considerată cea mai veche tradiție de acest fel din lume, dar care nu este dedicată propriu-zis păcălelilor, ci petrecerilor în aer liber, cu mâncare, bună-dispoziție, jocuri și glume. Tradiția cea mai cunoscută aici este ca după încheierea petrecerii, să se arunce verdeață în apa curgătoare, existând credința că astfel boala sau ghinionul vor fi alungate
  • Danemarca, Suedia – este marcată pe 1 aprilie „aprilsnar” – ziua păcălelilor, însă în aceste țări există și „Maj-kat” (o zi a glumelor), marcată la 1 mai
  • Italia – sărbătoarea se numește „pesce d’aprile !” și poartă cu ea tradiția lipirii de afișe pe spatele celor păcăliți, similar Franței.
  • Marea Britanie – În Ziua Păcălelilor, „victima” este numită „noddy”,
  • Scoția – Ziua Păcălelilor poartă numele de „Hunt the Gowk Day” („vânează prostănacul”), având pe lângă denumirea atribuită celor păcăliți – „April cuckoo” („cuc de aprilie”) și semnificația sosirii primăverii. În unele zone din Scoția sărbătoarea ține două zile, prima fiind numită “Hunt the Gowk Day”, principalul obicei fiind cel de păcălire „din om în om” cu un mesaj sigilat, iar pe 2 aprilie este “Taily Day” – când este întâlnit obiceiul lipirii mesajelor pe spatele victimelor
  • SUA – în unele state se marchează „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care se încheie la 1 aprilie, cu Ziua păcălelilor
  • Spania, Mexic, Peru, Columbia – Ziua păcălelilor se numește „Ziua inocenților” și este marcată la 28 decembrie, având la origini ziua în care creștinii îi plângeau pe copiii măcelăriți de Herod. În zilele noastre semnificația zilei a trecut de la o zi tristă la veselia păcălelilor, adoptată de toți oamenii și de instituțiile media, care, an de an, produc știri menite să păcălească publicul
  • România – în țara noastră Ziua Internațională a Păcălelilor este marcată începând cu secolul al XIX-lea, însă se află sub semnul fertilității, fiind obișnuit ca bărbații să se deghizeze, încercând să le impresioneze pe fete, iar fetele care își aleg soții pe 1 aprilie se spune că vor avea noroc și fericire.

De asemenea, se mai spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Însă mare atenție: să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat, fiindcă se spune că bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții (înțelegem, și de aici, că pentru doamne ar fi chiar indicat să facă marele pas în această zi…)

Unii afirmă că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul, iar cei care nu agreează cu umor farsele vor avea și ei ghinion.

În popor există superstiția că cei născuți la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care e posibil să le ruineze viața, bineînțeles recomandarea fiind valabilă pentru absolut toată lumea, indiferent de data nașterii.

Sașii și svabii de la noi aveau chiar înainte de secolul al XIX-lea o tradiție ca de 1 aprilie să-și facă farse și se păcălească unii pe alții.

Românii, neam de hâtri din fire, i-au avut drept eroi de poveste pe Păcală și Tândală, pe Dănilă Prepeleac, Stan Pățitul sau Pepelea, și au inventat celebrul „Păcălici”, jocul de cărți care multora ne-a bucurat copilăria.

Farse celebre

De-a lungul timpului, Ziua Păcălelilor a fost prilejul, pentru media dar și pentru persoane, să realizeze și să răspândească știri menite să inducă în eroare cititorul, prietenii, ba chiar și necunoscuții, momente care au rămas consemnate în istorie.

A fost realizat un clasament al celor mai reușite farse, iar pe primul loc s-ar afla întâmplarea petrecută în anul 1993 când primăria orașului Koln (Germania) ar fi dat o lege potrivit căreia cei care practicau jogging-ul se supuneau regulii unui maxim de viteză de 6 km/h, în caz contrar urmând a fi amendați. Restricția de viteză ar fi fost impusă pentru a nu deranja veverițele din parcul central al orașului, care se aflau în perioada împerecherii.

  • În perioada Primului Război Mondial, un aviator francez a aruncat deasupra unei tabere germane ceva asemănător unei bombe, iar nemții au fugit spre adăposturi. Văzând că „bomba” nu explodează, aceștia s-au apropiat și au văzut o minge de fotbal, pe care francezul scrisese „April Fool”
  • În anul 1950, o televiziune olandeză anunța că turnul înclinat din Pisa s-a prăbușit
  • În anul 1952, doi adolescenți au predat unei secții de poliție din Londra un dosar găsit într-o stație de autobuz și care aparent conținea schițele unui dispozitiv atomic.

Oamenii legii a intrat imediat în alertă și au informat autoritățile, de la guvern la Camera Comunelor, despre posibila pierdere a unor secrete nucleare. După ce schițele au fost examinate de fizicieni, care au spus că nu înțeleg despre ce e vorba, misterul a fost rezolvat de un prieten al celor doi tineri care a dezvăluit că așa zisul dispozitiv nuclear era de fapt … o mașinărie de făcut cârnați

  • Cinci ani mai târziu, la 1 aprilie, BBC difuzează o știre de trei minute în care se spune că la o fermă din Elveția s-au obținut recolte record de spaghetti și arătau imagini cu tăieței recoltați din copaci. Informația a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantație și au întrebat de unde ar putea cumpăra puieți
  • În 1962, în Suedia emitea o singură televiziune, care transmitea în alb-negru. De ziua păcălelilor, expertul tehnic al stației, Kjell Stensson, le-a spus privitorilor cum pot vedea color: „Tot ce trebuie să faceți este să puneți pe ecran o pereche de colanți”. Astfel, mii de telespectatori au luat parte la această farsă, cautând colanți prin casă și decupându-i, pentru a vedea, în sfârșit, imagini color
  • În 1965, o publicație daneză anunța că a fost adoptată o lege prin care toți câinii din Copenhaga vor fi vopsiți în alb, iar astfel șoferii îi vor vedea mai bine pe stradă și vor evita producerea de accidente
  • În 1 aprilie 1976, în timpul unui interviu la postul de radio BBC 2, astronomul Patrick Moore a anunțat că, la ora 9:47, va avea loc un eveniment astronomic „unic în viață”. Planeta Pluto urma să se deplaseze în spatele planetei Jupiter, iar acest fenomen urma să reducă forța atracției gravitaționale pe Pământ. Moore le-a spus ascultătorilor că dacă vor sări în acel moment, vor simți că plutesc. Imediat după momentul anunțat, sute de oameni au susținut că s-a întâmplat exact astfel cum a prezis Moore, iar o femeie a declarat chiar că a plutit prin cameră
  • În 1980, postul TV britanic BBC a anunțat că ceasul Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic, care ar fi fost mult mai precis decâ vechiul ceas cu sistem mecanic. O mulțime de cetățeni și-a exprimat protestul în legătură cu această decizie, iar o altă mare parte dintre oameni au întrebat chiar de unde se pot cumpăra bucăți din vechiul Big Ben
  • În anul 1995, Ziarul „Irish Times” a anunțat că celebrul Disneyland negociează cu guvernul rus în privința achiziționării trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu tot cu mausoleu, în parcul de distracții din Paris
  • La 1 aprilie 1998, Burger King anunța lansarea unui nou produs special – burger-ul pentru stângaci. În aceeași zi, Revista „New Mexicans for Science and Reason” publica un articol în care era anunțată decizia statului american Alabama care urma să schimbe valoarea numărului Pi din 3,14159, considerată „necreștină”, în 3,0, un număr care ar fi „conform cu Biblia”
  • Un an mai târziu, site-ul muzical Wall of Sound publica un material conform căruia cântăreața Britney Spears are, de fapt, 28 de ani în loc de 17. Dezvăluirea venea după ce diva pozase provocator pentru coperta revistei Rolling Stone. Pentru a fi credibil, articolul era foarte „documentat”. Spre exemplu era dezvăluit adevăratul nume al lui Spears, Belinda Sue Spearson, născută în West Baton Rouge la 7 august 1970, absolventă a liceului Robert E. Lee. Foștii colegi de clasă erau citați în articol pentru a confirma vârsta cântăreței. Consecința? Sute de oameni au sunat la casa de discuri a lui Britney, pentru a se lămuri dacă povestea e reală sau nu
  • Anul 2002 a adus o nouă minciună gogonată: un raport atribuit Organizației Mondiale a Sănătății susținea că blondele naturale vor dispărea în următoarele două secole. Desigur OMS a negat ulterior existența unui astfel de raport
  • În 2007, site-ul „Lebanon Circle”, desinat pasionaților de magie, a postat o imagine cu o creatură care semăna cu o zână, precizând că a fost descoperită de un bărbat care își plimba câinele în apropiere de un vechi drum roman din Derbyshire. Zeci de mii de vizitatori au dorit să vadă cu ochii lor creatura, însă proprietarul site-ului avea să mărturisească, la scurtă vreme, că totul a fost o farsă
  • În anul 2008 același post BBC lansa un documentar care făcea referire la pinguini zburători
  • La 1 aprilie 2009, Oficiul elvețian de turism lansa un videoclip care dezvăluia de ce sunt atât de curați munții lor, totul datorându-se muncii neîntrerupte a gunoierilor montani care spălau până și pietrele murdărite de păsări. Se preciza că fără munca gunoierilor stâncile ar fi fost treptat erodate și munții ar dispărea! Milioane de oameni au urmărit clipul și 30 de mii dintre ei au făcut și testul online pentru a vedea dacă au calitățile necesare pentru a deveni gunoier montan. Mai mult, datorită cererii publicului, compania de transport de cablu Brunni a început chiar să ofere cursuri pentru toți cei care doreau să curețe munții Elveției
  • În anul 2011, celebrul lanț de magazine Ikea anunța lansarea unui scaun pentru câini
  • În 2013, publicația Daily Express afirma că din cauza austerității, Palatul Buckingham a început să închirieze celebrul „Apartament Belgian” cu prețul de 10.000 de lire sterline pe noapte, iar oaspeții vor putea să ia micul dejun alături de familia regală și vor putea să mănânce orice și oricât, dar nu au voie să se atingă de colecția regală de vinuri.
  • În 2014, Căile Ferate din Franța (SNCF) a afișat pe panoul călătoriilor sale, orare și rute fictive, iar aplicația Google maps a oferit acces la o hartă în care puteau fi văzuți mii de Pokemoni.
  • Tot în 2014, de 1 aprilie, publicația The Telegraph anunța că „Lira Salmond”, fabricată de o monetărie aparținând actorului Sean Connery, urma să intre în circulație la 1 aprilie 2015, iar tabloidul The Sun a publicat un articol în care afirma că regina Elisabeta a II-a și-a dat acordul pentru exploatarea gazelor de șist în grădinile Palatului Buckingham.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău