Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

  • 21 Mai 2017 13:23
Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA Sursa: www.candlelightmemorial.org

Marcarea Zilei internaționale a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este organizată, din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acțiunile fiind conduse de o coaliție alcătuită din 1.200 de organizații comunitare provenind din 115 de țări, potrivit site-ului dedicat acestei zile - candlelightmemorial.org.

În 2017, mesajul transmis de Ziua internațională a lumânărilor aprinse, care se marchează la 21 mai, este ''Să punem capăt maladiei SIDA împreună!'', conform site-ului amintit.

Ziua internațională a lumânărilor aprinse nu se rezumă doar la a aduce un omagiu celor răpuși de boală, ci este o campanie de mobilizare pentru a facilita accesul la diagnosticare și la tratament pentru cei bolnavi și, totodată, pentru a le asigura acestora condiții de viață mai bune.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), HIV/SIDA rămâne una dintre cele mai mari provocări mondiale în ceea ce privește sănătatea omenirii, mai ales în țările subdezvoltate, în curs de dezvoltare sau mediu dezvoltate. Datorită rezultatelor avansate în terapia cu antiretrovirale, multe persoane cu HIV pot avea o viață mai bună și o speranță de viață mai mare.

În 2016, aproximativ 18,2 milioane de persoane au primit tratament pentru virusul HIV, ceea ce înseamnă că doar 46% dintre persoanele infestate cu HIV au primit antiretrovirale. S-au făcut progrese în prevenirea și eliminarea transmiterii virusului de la mamă la nou-născut, potrivit site-ului OMS, www.who.int.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), de la instituirea sa, în 1992, oferă servicii de prevenire HIV/SIDA și a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile se desfășoară în fiecare an, nu doar în București, ci și în orașele în care ARAS are filiale: Constanța, Piatra-Neamț, Iași, Craiova, Bacău, Timișoara.

În 2016, ARAS a organizat Memorialul SIDA din Parcul Herăstrău din București (intrarea Charles de Gaulle), manifestarea fiind o încercare de a mobiliza toate forțele capabile să schimbe situația generată de HIV/SIDA, de la decidenți politici, autorități centrale și locale, personal medical, asistenți sociali, profesori, comunități artistice, organizații neguvernamentale, jurnaliști, medii de afaceri etc., până la cei ce se vor afla în trecere prin zonele de desfășurare a evenimentului.

SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor în 1981. De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe țări, care se răspândește în mod activ.

Rețeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV a fost fondată în 1986, cu birouri în Amsterdam, Olanda și Cape Town, Africa de Sud. Misiunea sa este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV din întreaga lume prin facilitarea accesului echitabil la tratament, îngrijire și asistență socială.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău