Ziua internațională a femeilor din mediul rural (ONU)

  • 15 Octombrie 2019 09:01
Ziua internațională a femeilor din mediul rural (ONU)

Ziua internațională a femeilor din mediul rural este sărbătorită la 15 octombrie pentru a conștientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale, scrie Agerpres.

Prima Zi internațională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaște "rolul critic și contribuția femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătățirea securității alimentare și eradicarea sărăciei rurale", potrivit www.un.org.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații: Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Potrivit site-ului www.un.org/en/events/ruralwomenday, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.

Rolul crucial pe care îl joacă femeile și fetele în asigurarea durabilității gospodăriilor și a comunităților rurale, în îmbunătățirea mijloacelor de trai rural și a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult. Femeile reprezintă o parte substanțială din forța de muncă agricolă și îndeplinesc cea mai mare parte a îngrijirii neplătite și a muncii casnice în cadrul familiilor și gospodăriilor din zonele rurale. Ele își aduc contribuția semnificativă la producția agricolă, securitatea alimentară și nutriție, gestionarea terenurilor și a resurselor naturale, precum și construirea rezistenței climatice.

Tema din acest an a Zilei internaționale a femeilor din mediul rural este: "Femeile și fetele din mediul rural construind rezistența la schimbările climatice" ("Rural Women and Girls Building Climate Resilience"). Întrucât lumea se confruntă cu o nevoie accentuată de a acționa împotriva schimbărilor climatice, tema din acest an subliniază rolul important pe care femeile și fetele de la sate îl joacă în construirea rezistenței pentru a face fața crizei climatice.

În timp ce sărăcia extremă a scăzut la nivel global, un miliard de oameni care continuă să trăiască în condiții inacceptabile de sărăcie sunt puternic concentrați în zonele rurale. Ratele sărăciei în zonele rurale din majoritatea regiunilor sunt mai mari decât cele din zonele urbane. Cu toate acestea, agricultura de mici dimensiuni produce aproape 80 la sută din produsele alimentare din Asia și Africa sub-sahariană și susține mijloacele de existență ale aproximativ 2,5 miliarde de oameni.

Femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță. Cincisprezece ani de eforturi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) au produs doar îmbunătățiri marginale în situația femeilor din mediul rural.

Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de Dezvoltare Durabilă până în 2030, conform www.un.org.

Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment poate reprezenta un mod pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Din cauza rolului lor cheie privind producția agricolă și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.

"Femeile din mediul rural sunt o forță puternică ce poate conduce la progresul global. Cu ocazia acestei Zile Internaționale (...), să facem un pas concret către un astfel de viitor, sprijinind femeile și fetele din mediul rural din întreaga lume", se arată în mesajul Secretarului general al ONU, António Guterres, cu ocazia Zilei internaționale a femeilor din mediul rural.

În țara noastră, Ziua femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, la Moeciu, județul Brașov. Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradițional, în numeroase localități din țară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:4,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
15
Tue
12
Wed
13

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău