Ziua internațională a familiilor

  • 15 Mai 2019 09:31
Ziua internațională a familiilor

Anual, la 15 mai, este marcată Ziua internațională a familiilor. Aceasta a fost instituită pentru a promova conștientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile,scrie Agerpres.

Activitățile specifice acestei zile sunt reprezentate de conferințe, seminarii, programe radio și TV, articole de presă și programe culturale, conform site-ului Organizației Națiunilor Unite, www.un.org.

În anii '80, ONU a început să își îndrepte atenția către problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic și Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială, a publicat rezoluția "Rolul familiei în procesul de dezvoltare" (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătățească procesul de conștientizare al problemelor și nevoilor familiilor în rândul publicului și al factorilor de decizie, precum și metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme și nevoi. De asemenea, i-a mai fost cerut Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU la cea de-a 43-a sesiune un raport comprehensiv, bazat pe comentariile și propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei și a altor mijloace pentru a îmbunătăți poziția și bunăstarea familiilor și pentru a intensifica eforturile de cooperare internațională ca parte a inițiativei globale de avansare a progresului și a dezvoltării sociale.

În Rezoluția 44/82 din 9 decembrie 1989, Adunarea Generală ONU a proclamat anul 1994 ca fiind "Anul internațional al familiei" pentru ca mai apoi, în 1993, Adunarea Generală să decidă, în Rezoluția A/Res/47/237, ca data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată ca Ziua internațională a familiilor.

La 25 septembrie 2015, cele 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, discriminării, abuzurilor și deceselor care pot fi prevenite, distrugerea mediului înconjurător. Familiile, politicile publice și programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU.

Tema de anul acesta a Zilei internaționale a familiilor este "Familiile și acțiunea climatului: Focus pe SDG 13". Este specificată concentrarea asupra familiilor, politicilor publice legate de familie și țintele majore SDG 13, respectiv: Îmbunătățirea educației, a conștientizării și a capacității umane și instituționale de a reduce efectele schimbărilor climatice, a reducerii impactului și de atenționare timpurie și Integrarea măsurilor legate de schimbările climatice în politicile publice, strategiile și planificarea națională.

Tema anului 2018 Zilei internaționale a familiilor a fost "Familiile și societățile incluzive", cea din 2017 s-a intitulat "Familiile, educația și bunăstarea", în 2016, "Familiile, viața sănătoasă și viitorul sustenabil" iar în 2015, "Bărbații la conducere? Egalitatea de gen și drepturile copiilor în familiile contemporane", mai notează site-ul citat. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău