Ziua Internațională a Democrației. UE se declară un susținător ferm al democrației, al drepturilor omului și al statului de drept

  • 14 Septembrie 2021 16:59
Ziua Internațională a Democrației. UE se declară un susținător ferm al democrației, al drepturilor omului și al statului de drept

În aceste vremuri dificile, UE rămâne un susținător ferm și deschis al democrației, al drepturilor omului și al statului de drept în întreaga lume și în cadrul Uniunii, fiind nevoie de eforturi colective, precum și de o nouă perspectivă de sprijinire a democrației, care să ofere rezultate pentru cetățeni, au transmis Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie a Comisiei Europene și Înaltul Reprezenant al UE, Josep Borrell, cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației.

„Pandemia COVID-19 a pus la încercare încrederea cetățenilor în instituțiile democratice menite să le servească, în timp ce amenințările și violențele împotriva jurnaliștilor și polarizarea politică au crescut.Promovarea unor alegeri libere și corecte, respectarea statului de drept și a libertății presei sunt elementele de bază pentru a crea un spațiu în care fiecare cetățean să se simtă liber și în siguranță”, au transmis aceștia printr-o declarație comună, citată de CaleaEuropeană.ro.

„Mai mult ca oricând, trebuie să apărăm capacitatea presei libere de a furniza în timp util informații fiabile și corecte și de a lupta împotriva dezinformării. Vom continua să lucrăm pentru a face propriile noastre democrații mai rezistente și mai inovatoare, beneficiind de oportunitățile oferite de noile tehnologii. Vom crea din ce în ce mai multe posibilități de implicare a cetățenilor printr-o serie de abordări ale democrației deliberative. Planul de acțiune european pentru democrație stabilește măsuri de promovare a alegerilor libere și corecte, de consolidare a libertății și a pluralismului mass-mediei și de combatere a dezinformării”, se arată în documentul citat. 

Potrivit acestora, UE își va intesifica sprijinul financiar și politic pentru cei care, indiferent de sex sau de mediul de proveniență, promovează participarea și incluziunea democratică și asigură echilibre instituționale. Misiunile UE de observare a alegerilor rămân o parte integrantă a angajamentului  de a ajuta partenerii din întreaga lume în ceea ce privește democrația, drepturile omului și statul de drept. 

„Tinerii și adolescenții din întreaga lume cer acțiuni pentru climă sau apără drepturile omului. Ei sunt cetățeni activi și agenți ai schimbării. Strategia cuprinzătoare a UE din acest an privind drepturile copilului definește acțiuni concrete pentru a le oferi copiilor din UE și din întreaga lume posibilitatea de a se emancipa, ținând cont de ideile, speranțele și visele lor. Anul viitor, vom lansa o platformă a UE pentru participarea copiilor și ne vom intensifica eforturile pentru a spori participarea acestora în societățile noastre”, au adăugat Borrell și Šuica.

Făcând trimitere la Conferința privind viitorul Europei, aceștia au amintit că este o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei.

„Conferința îi aduce pe cetățeni în centrul procesului de elaborare a politicilor în UE. Ne-am angajat să îi ascultăm și să dăm curs recomandărilor formulate în cadrul Conferinței. Viziunea lor poate conduce schimbarea către o democrație adaptată viitorului. Acesta este doar începutul. Ne reînnoim angajamentul de a construi societăți mai sănătoase, mai puternice și mai egale pentru toți, în care fiecare este inclus, respectat și protejat. Acesta este modul în care ne vom consolida democrațiile”, au conchis șeful dipomației UE și vicepreședinta Comisiei Europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău