Ziua Independenței SUA | Experți: O relație bună cu SUA este foarte importantă pentru Republica Moldova

  • 04 Iulie 2023 14:43
Ziua Independenței SUA | Experți: O relație bună cu SUA este foarte importantă pentru Republica Moldova

Americanii marchează astăzi sărbătoarea națională – Ziua Independenței, prin petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball și desigur prin etalări de drapele naționale pe casele lor. Statele Unite sunt principala forță politică și forță economică la nivel mondial, iar cooperarea moldo-americană este foarte importantă pentru Rep. Moldova și în special esențială pentru parcursul său european, a declarat pentru Radio Chișinău, comentatorul politic Ion Tăbârță.

Rep. Moldova și Statele Unite au stabilit relații diplomatice, la 18 februarie 1992 și de atunci cele două țări au dezvoltat relații bilaterale dinamice și în ascensiune continuă. Suportul oferit în această perioadă Rep. Moldova ajută foarte mult la dezvoltarea țării prin diferite programe, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.   

Noi vorbim despre principala forță politică și forță economică la nivel mondial sau  așa numita supra putere și din acest punct de vedere SUA influențează decizii politice la nivel internațional și determină procese economice. O relație bună cu SUA este foarte importantă pentru Rep. Moldova pentru că suportul acordat Rep. Moldova de către SUA ajută foarte mult în dezvoltarea diferitor programe de ordin tehnic, la modernizarea infrastructurii și tuturor capacităților instituționale. SUA întotdeauna au susținut parcursul European al Rep. Moldova și eforturile statului nostru în realizarea acestui parcurs”, a spus Ion Tăbârță.

Principalele programe de cooperare dintre Rep. Moldova și Statele Unite sunt realizarea reformelor semnificative în sectorul justiției, consolidarea instituțiilor de combatere a corupției, promovarea mass-mediei, îmbunătățirea transparenței guvernului, apărarea drepturilor omului, dar și programele de schimb academic. Studenții au posibilitatea de a merge la studii peste ocean unde beneficiază de mai multe oportunități, inclusiv de burse și studii de calitate, spune Niculina Timercan, o studentă de la o Universitate din Statele Unite:      

Noi, studenții din Rep. Moldova dacă avem un salariu mai mic de 85 de mii de euro pe an, automat avem în practic toate universitățile din America bursă de intrare gratis. Ca și student consider că cooperarea Rep. Moldova cu SUA ne aduce o serie de beneficii importante. Una din ele este că studenții moldoveni au posibilitatea de a beneficia de o experiență internațională, mai ales că bursele din America ar putea ajunge până la 45 de mii de euro pe an sau chiar și mai mult”, a precizat Niculina Timercan.

Ziua Națională a Statelor Unite marchează adoptarea Declarației de independență, ratificată de Congres în 4 iulie 1776, prin care coloniile britanice din America de Nord s-au declarat independente față de Regatul Unit al Marii Britanii. Sărbătoarea este marcată de oficiali și cetățenii de rând prin etalarea drapelului american, discursuri politice, ceremonii, parade, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii și alte evenimente.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău