Ziua Iei, la Moldexpo

  • 21 Iunie 2015 20:11
Ziua Iei, la Moldexpo

Duminică, pe 21 iunie, la Chișinău va fi sărbătorită Ziua Iei. Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție, se desfășoară sub înaltul patronaj al Primei Doamne Margareta Timofti.

Ceremonia de deschidere va avea loc la ora 11:00, în incinta Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”.  Ana Ropot, este o tânără pasionată de portul național. Aceasta a  explicat într-o intervenție anterioară pentru Radio Chișinău care este semnificația culorilor de pe costumul tradițional pe care îl poartă.

”Costumul alb-negru, este autentic pentru că dacii purtau costume cusute cu ață neagră, deci cele mai vechi ii erau alb-negru. După aceea s-a introdus și culoarea roșie.  la fel ca și mărțișorul care pe vremuri era din ață albă și neagră, ceea ce reprezenta cerul și pământul, binele și răul, el și ea. Mai apoi culoarea neagră a fost înlocuită cu culoarea roșie, pentru că reprezenta sângele vărsat de cei care au luptat să-și apere pământul. Deci cele mai autentice costume naționale sunt în culorile alb-negru după care în alb-roșu. În dependență de zona din care vin, s-a mai adăugat culoarea galbenă, care înseamnă porumbul sau bogăția. Au adăugat verde, care înseamnă verdeața câmpurilor”, a declarat Ana Ropot.

Ziua Iei adună cu fiecare an tot mai mulți meșteri populari din diferite colțuri ale Republicii Moldova, precum și de peste Prut. Programul cuprinde târguri de artizanat, prezentarea colecțiilor de ii din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și din colecția meșterului popular Maria Cristea, dar și meșterilor populari din România, recitaluri și dansuri ale ansamblurilor folclorice naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău