Hotărârile ANRE de retragere a licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale nu vor putea fi suspendate

  • 15 Mai 17:56
Hotărârile ANRE de retragere a licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale nu vor putea fi suspendate

Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă în acest sens a fost aprobată de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului, suspendarea hotărârilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

Totodată, suspendarea Hotărârii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărâri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării.

O altă modificare legislativă se referă la amânarea cu 3 ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import.

Garanția este un instrument folosit în toate țările UE, care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă, dacă întreprinderea îndeplinește toate obligațiile vamale și fiscale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău