Ziua Europei, sărbătorită la Bălți. Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian Leon-Țurcanu: „UE are culoarea păcii și securității. UE are culoarea prosperității și a unui viitor mai bun!”

  • 20 Mai 12:20
Ziua Europei, sărbătorită la Bălți. Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian Leon-Țurcanu: „UE are culoarea păcii și securității. UE are culoarea prosperității și a unui viitor mai bun!”

Ziua Europei a fost marcată duminică, 19 mai, în municipiul Bălți, după ce activitățile organizate la Chișinău pe 9 mai cu aceeași ocazie s-au bucurat de o prezență masivă din partea locuitorilor și oaspeților capitalei.

„Integrarea europeană este proiectul generației noastre, care poate și trebuie să ne unească. Antreprenori sau angajați, studenți sau pensionari, moldoveni, ucraineni, ruși, găgăuzi sau bulgari - toți ne dorim un viitor pașnic și liber, șansa la dezvoltare și progres. Pentru aceasta, am pornit transformările care să ne facă viața mai bună. Și le facem nu pentru Europa, ci pentru noi, cei care-și văd viitorul în R. Moldova. Felicitări și mulțumiri tuturor locuitorilor orașului Bălți, care au venit astăzi să celebrăm diversitatea și frumusețea proiectului european. Iar astfel să spunem, încă o dată, un DA hotărât pentru Moldova Europeană - statul în care ne dorim să trăim noi și generațiile următoare”, a declarat la Bălți vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, transmite Ziarul Național.

Oficialul a fost însoțit în „capitala de nord” a R. Moldova, la evenimentele dedicate Zilei Europei, de vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, Ambasadorul R. Moldova în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, dar și de alți șefi ai misiunilor diplomatice ale statelor UE la Chișunău.

„Cetățenii Republicii Moldova vor fi întrebați dacă vor să adere la Uniunea Europeană. Dvs. veți decide dacă vreți să aveți pace și prosperitate pe care UE le oferă, dacă doriți alinierea țării la standardele democratice și oportunitățile economice care vin odată cu aderarea la UE, dacă vă doriți beneficiile intensificării comerțului, a mobilității și investițiilor care vor spori nivelul de trai în calitate de cetățeni ai unei țări UE”, a spus Janis Mazeiks.

Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a remarcat, în discursul său, că „inima Europei bate azi la Bălți, unde în fiecare zi bat inimile europene ale cetățenilor de pe acest mal al Prutului”.

„Cu toții își doresc pace și prosperitate într-o societate corectă care își apără și protejează cetățenii, iar acest lucru, pe lânga istoria și moștenirea comună, arată că sunt europeni. Uniunea Europeană nu are culoare politică. Uniunea Europeană are culoarea păcii și securității. UE are culoarea prosperității și a unui viitor mai bun. Europa înseamnă respect pentru fiecare, indiferent de limba vorbită. Înseamnă protejarea identității, tradițiilor și culturii fiecăruia dintre noi”, a remarcat Ambasadorul României în R. Moldova.

Activitățile dedicate Zilei Europei la Bălți - ateliere, concursuri pentru toate vârstele, prezentări ale bucătăriei naționale organizate de către ambasadele statelor membre ale UE etc., au culminat cu un concert susținut de Pașa Parfeni și Satoshi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău