Ziua Europei – marcată prin evenimente sub genericul „UE-R. Moldova: Împreună mai puternici”

  • 08 Mai 2023 10:16
Ziua Europei – marcată prin evenimente sub genericul „UE-R. Moldova: Împreună mai puternici”

Ziua Europei 2023 va fi marcată printr-o serie de evenimente sub genericul „UE-R. Moldova: Împreună mai puternici”. Activitățile de Ziua Europei vor avea loc pe tot parcursul lunii mai și vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Delegației UE în Moldova.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că Ziua Europei este o zi de celebrare a păcii și unității în întreaga Europă. El a felicitat moldovenii cu prima aniversare a „statutului de țară candidată la UE" și alegerea căii europene. El mai spune că războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de importantă este solidaritatea pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a ne menține bunăstarea. „Solidaritatea este pilonul care unește oamenii, țările și continentele. Solidaritatea este despre umanitate. În spiritul solidarității, îi invităm pe toți moldovenii să ni se alăture la evenimentele dedicate Zilei Europei din întreaga țară, împreună suntem mai puternici! " a declarat Jānis Mažeiks

Anul acesta, tradiționalul Orășel European este deschis publicului din Chișinău și Leova. În capitală, Orășelul European este organizat pe 13 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, urmat seara de un concert de excepție susținut de Marcel Ștefăneț – Ethno Republic, Opincuța Folk-Group, SATOSHI și formația etno-rock Zdob și Zdub.

Cetățenii din regiunea de sud a Moldovei vor putea participa la evenimentul „Orășelul European” din 20 mai, în centrul orașului Leova. Evenimentul de la Leova va culmina cu un concert remarcabil susținut de ansamblul „Doina Covurluiului" din Galați, invitat de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, și al celebrei formații etno-rock Zdob și Zdub.

Bucătăria europeană va fi prezentă în Orașul European din ambele localități, care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toți, inclusiv pentru copii.

Evenimente pentru a marca Ziua Europei 2023 vor fi organizate la Cahul, Ungheni, Bălți etc. în cooperare cu proiecte finanțate de UE, cu autorități publice locale și cu rețeaua de Eurocluburi, și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va avea loc în diferite localități ale Republicii Moldova, inclusiv sate și orașe, în perioada 11-31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei vor avea loc în perioada 9-31 mai.

La momentul emiterii comunicatului de presă de către Delegația Uniunii Europene la Chișinău rămânea în vigoare hotărârea de Guvern prin  care ziua de 13 mai este stabilită ca zi lucrătoare, în care va fi recuperată ziua de astăzi, declarată zi liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău