Ziua europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare și autoritare. Ursula von der Leyen: Putin a readus în Europa ororile războiului

  • 22 August 2022 20:00
Ziua europeană de comemorare a victimelor regimurilor totalitare și autoritare. Ursula von der Leyen: Putin a readus în Europa ororile războiului

Pentru a comemora mâine Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a transmis un mesaj în memoria lor.

La 23 august, onorăm memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare, în Europa și în afara ei. Astăzi, la cea de-a 83-a aniversare a semnării Pactului Molotov-Ribbentrop, această dată are o semnificație specială. În acest an, Putin a readus în Europa ororile războiului și a reamintit că pacea nu poate fi considerată ca fiind de la sine înțeleasă”, a subliniat aceasta în declarația sa, potrivit Calea Europeană.

Deasemenea, Ursula von der Leyen a reiterat că amintirea dureroasă a trecutului nu este doar o amintire îndepărtată, ci și-a găsit un ecou în războiul ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei: „Suntem inspirați de curajul celor care atunci au ținut piept nedreptății și ne exprimăm respectul și sprijinul pentru numeroșii bărbați și femei care sunt forțați să o facă din nou astăzi. Ucrainenii își dau viața pentru a proteja valorile pe care este construită Uniunea noastră.”

„Astăzi, mai mult ca oricând, suntem uniți împotriva propagandei controlate de statul rus, care denaturează istoria, răspândește conspirații și îi pedepsește pe cei care i se opun. Vom continua cu determinare activitatea noastră de combatere a dezinformării. Și ne vom asigura că cei care au luptat împotriva totalitarismului nu vor fi uitați”, a mai adăugat șefa Executivului European. 

„Această zi ne reamintește, de asemenea, că Europa a fost construită pentru a proteja pacea, a promova democrația, statul de drept și a asigura protecția drepturilor și libertăților universale. Uniunea noastră a fost creată pentru ca noi, europenii, să ne ferim de război și opresiune. Libertatea față de totalitarism și autoritarism se află în centrul Uniunii Europene, care este construită pe pace, stat de drept și democrație. Vom continua să susținem, uniți, aceste valori fundamentale. Vom continua să fim alături de Ucraina, atât timp cât va fi nevoie. Nu ne vom odihni, până când nu veți învinge”, a conchis Ursula von der Leyen. 

Sărbătorită din 2009, Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare este o ocazie de a păstra vie memoria victimelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău