Ziua europeană a limbilor

  • 26 Septembrie 2017 12:04
Ziua europeană a limbilor

Ziua europeană a limbilor se sărbătorește la 26 septembrie, potrivit http://edl.ecml.at/. Manifestările prevăzute cu această ocazie sunt numeroase, incluzând jocuri și quiz-uri, serate literare, conferințe, mese rotunde, programe de radio și de televiziune pe tema politicii lingvistice, precum și numeroase concerte organizate în spații publice.

Se urmărește promovarea interesului față de limbile străine și față de învățarea acestora în rândul adulților și al copiilor. Sunt sărbătorite nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții — o expresie vie a tuturor limbilor Europei. Acest eveniment reprezintă, în fiecare an, o ocazie pentru a evidenția avantajele învățării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur. Cetățenii europeni sunt încurajați să învețe cât mai multe limbi, indiferent de vârstă, atât în școli cât și în afara lor.

Pentru a marca Ziua europeană a limbilor, în mai multe orașe din România se desfășoară pe parcursul unei săptămâni diverse evenimente. Astfel, la 23 septembrie, numeroși copii, însoțiți de părinți, au venit în grădina Casei Filipescu — Cesianu din București, pentru a participa la activitățile dedicate Zilei europene a limbilor, eveniment organizat sub forma unui târg lingvistic de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și membrii Clusterului EUNIC România — Rețeaua Institutelor Naționale de Cultură din Uniunea Europeană. Publicul a avut prilejul să descopere bogăția culturală a continentului prin intermediul a numeroase activități educative precum sesiuni de speak dating, ateliere pentru copii și părinți, lecții demonstrative de limbi străine.

Totodată, cu prilejul Zilei europene a limbilor filialele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de manifestări. De exemplu, ca și în anii anteriori, ICR Madrid invită publicul local să descopere, prin exerciții interactive, elementele comune limbilor română și spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de lecții demonstrative, care se vor desfășura în data de 29 septembrie. Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătorește Ziua europeană a limbilor prin organizarea de lecții demonstrative de limba română pentru 150 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Evenimentul va avea loc la Institutul Goethe din Rotterdam, la 26 septembrie, în intervalul 10.30-16.00, și este organizat de rețeaua EUNIC Olanda în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Țărilor de Jos.

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2001. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoașterea limbilor străine facilitează o mai bună înțelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european.

Anul 2001 a fost proclamat de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor'', conform http://edl.ecml.at/. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.

Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizați în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa, conform http://edl.ecml.at/.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău