Ziua Enescu la Radio România Muzical

  • 02 Mai 2015 18:35
Ziua Enescu la Radio România Muzical

În 4 mai se împlinesc 60 de ani de la dispariția celui care rămâne cel mai important muzician român al tuturor timpurilor: George Enescu.

Creator de geniu, violonist de talie mondială, profesorul iubit al unora dintre cei mai importanți violoniști ai secolului XX – printre ei, Yehudi Menuhin, creator al școlii românești moderne de compoziție, un model pentru toate generațiile care i-au urmat, interpret care cânta în tranșeele primului război mondial, unul dintre simbolurile culturale ale României, un geniu - acesta a fost George Enescu, pe care Radio România Muzical îl omagiază cu un program special chiar în ziua trecerii sale în eternitate.
 
Luni, 4 mai, între orele 10:00 și 17:00, la Radio România Muzical este Ziua Enescu. Pot fi ascultate câteva dintre cele mai semnificative lucrări lăsate de George Enescu, printre ele fragmente din operaOedipe, Simfoniile I și a III-a, Sonata a III-a în caracter popular românesc pentru pian și vioară, Rapsodia română op.11 nr.1, în interpretări care au făcut istorie. În plus, alături de acestea, și câteva momente înregistrate de violonistul George Enescu – maestrul cântând printre altele Concertul pentru două viori și orchestră de Bach într-o înregistrare realizată alături de Yehudi Menuhin.
 
Pe parcursul Zilei Enescu la Radio România Muzical sunt presărate momente când poate fi ascultată vocea lui Enescu însuși – povestind despre experiența compunerii operei Oedipe, despre viziunea sa asupra interpretării la vioară, printre altele: este un privilegiu să poți auzi, peste timp, mărturiile unui mare Om de o modestie și spiritualitate care nu pot astăzi decât să impresioneze.
 
Selecția muzicală pentru Ziua Enescu la Radio România Muzical a fost realizată de Monica Cengher. Cele două tronsoane ale Zilei Enescu sunt prezentate de Ioana Marghita și Lucian Haralambie.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău