Ziua Drapelului Național, în România

  • 26 Iunie 2016 11:15
Ziua Drapelului Național, în România

Este Ziua Drapelului Național. În Capitală și în țară vor avea loc ceremonii militare de înălțare a drapelului și numeroase manifestări cultural-artistice.

 Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin lege în 1998, iar data de 26 iunie a fost aleasă pentru a marca momentul în care guvernul revoluționar a decretat, în 1948, ca tricolorul – roșu, galben și albastru – să fie steagul național al tuturor românilor.

Trei este numărul perfect, împărțirea culorilor în mod egal reprezintă principiul egalității, iar orientarea lor semnifică verticalitatea. Așadar, în fiecare an, la 26 iunie, autoritățile publice și celelalte instituții ale statului organizează ceremonii militare specifice și manifestări cultural-educative, consacrate istoriei patriei.

În Piața Tricolorului din Capitală, începând cu ora 9:30, drapelul național va fi binecuvântat de un preot militar și va fi ridicat apoi pe catarg în acordurile Imnului Național. Militari ai Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” vor prezenta un exercițiu de mânuire a armamentului, iar Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un concert de cântece ostășești.

Ceremonii similare se desfășoară în toate marile orașe din țară, precum și în garnizoanele militare. La Constanța, manifestările, la care participă militarii din Forțele Navale Române vor avea loc la Comandamentul flotei, pe faleză.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău