Ziua Culturii Naționale, marcată la București
-
15 Ianuarie 2016 09:57
Mai multe evenimente literare, expoziționale sau muzicale vor fi organizate vineri în București, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, transmite Agerpres.
*** O sesiune solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale, cu tema 'Identitate națională', se va desfășura vineri, începând cu ora 10,00, în Aula Academiei Române.
La festivitate, care va fi deschisă de președintele prestigiosului for de cultură, acad. Ionel-Valentin Vlad, vor vorbi președintele Klaus Iohannis, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, membru de onoare al Academiei Române, și acad. Dan Berindei, președinte de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie. În cea de a doua parte a sesiunii solemne vor lua cuvântul acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității 'Babeș-Bolyai' din Cluj, acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Artă, Arhitectură și Audiovizual, acad. Nicolae Breban, acad. Alexandru Zub și prof. univ. dr. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române.
*** În Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' din București se va desfășura Gala Tinerilor Scriitori, un eveniment multi-art, avându-i ca invitați speciali pe Nadia Trohin și Mircea Tiberian. În cadrul galei vor fi acordate cinci premii: Tânărul Poet al anului 2015; Tânărul Prozator al anului 2015; Tânărul Critic al anului 2015; Tânărul Scriitor al anului 2015; Cartea de Poezie a anului 2015.
Premiul 'Cartea de Poezie a anului 2015', acordat volumului 'obiecte umane', semnat de Teodor Dună, va fi oferit de președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.
*** Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri și în Aula Palatului Cantacuzino - Muzeul Național 'George Enescu', printr-un concert extraordinar de muzică de cameră, după cum au informat reprezentanții Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni.
Concertul se va desfășura cu participarea interpretativă a compozitorului Eugen Doga, împreună cu baritonul Rudolf Constantin Cocriș, soprana Ana Cebotari, pianistul Ieronim Buga și cvartetul Passione, artiști consacrați din România și Republica Moldova.
*** De Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' și Uniunea Națională a Femeilor din România organizează vineri, de la ora 14,00, în Sala V. I. Popa, spectacolul de muzică și poezie 'Dor de Eminescu', prilejuit de aniversarea a 166 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești - Mihai Eminescu.
Vor participa personalități ale vieții culturale și artistice - scriitoarea Mihaela Albu, actorii Cristina Deleanu, Tamara Crețulescu, Nicolae Alexandru Mihai, tenorul Florin Ormenișan, muzicienii Tudor Niculescu Mizil, Adrian Drăgoescu, Andrei Theodoru, interpreții de muzică populară Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu, soliștii vocali și instrumentiști Sabrina Diacov, Maria Soponaru și recitatorul Mario Dumitrașcu.
Evenimentul include prezentări de carte și CD, precum și noutăți editoriale de la Editura Paideea.
*** Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul Companiei Naționale Poșta Română, o mini-expoziție documentară intitulată 'Mihai Eminescu - 'În mine bate inima lumii''.
*** În Sala 'Theodor Pallady' a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată o expoziție dedicată lui Mihai Eminescu. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Serviciul 'Manuscrise' al Bibliotecii Academiei Române și Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.
*** Vineri seara, de la ora 19,00, la Ateneul Român va fi prezentat spectacolul de muzică tradițională și poezie 'La porțile ceriului'.
Dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale, evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica 'George Enescu' și Televiziunea Română, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).
Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice, susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.
Spectacolul va fi transmis de TVR 2, transmisie preluată de reprezentanțele ICR de la Istanbul, Londra, Madrid, Stockholm și Roma. Evenimentul va putea fi urmărit în direct și în Grecia, de participanții la manifestările culturale prilejuite de Ziua Culturii Naționale la Atena, în organizarea Asociației Femeilor Românce din Grecia și a Asociației Moldo-Elenă 'Orfeu', la Aspropyrgos, la inițiativa Asociației 'Sfinții Împărați Constantin și Elena', precum și la Coslada (în Spania), grație Asociației Fadere.
*** Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, de Ziua Culturii Naționale, vineri, de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzică intitulat 'Eminescu - om, geniu și sfânt', susținut de actorul Dorel Vișan, cu participarea apreciatului muzician Ionuț-Bogdan Ștefănescu. În continuarea programului, publicul va putea viziona creația cinematografică 'Un bulgăre de humă' (1989), în regia lui Nicolae Mărgineanu.
Ediția specială Mihai Eminescu 2016 se înscrie în ciclul programelor culturale 'Serile Eliad', conceptul fiind semnat de Alice Barb. Programul, organizat și realizat de Centrul Cultural 'Casa Artelor', este finanțat de Primăria și Consiliul Local al sectorului 3.
*** Centrul Cultural Media Radio România sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin mai multe evenimente: o expoziție de fotografie la Sala Radio, teatru la microfon și emisiuni speciale, muzică românească și dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar și transmisii în direct de la evenimentele dedicate acestei zile.
Expoziția 'Radio România: Cultură, Artă & Media', deschisă în foaierele Sălii Radio, parcurge în imagini o poveste despre idei și proiecte devenite realitate în dialogul dintre carte, cultură, muzică și radio: un mini-documentar în imagini despre magia de a gândi și produce cultură la și în spatele microfonului. Expoziția este o incursiune fotografică în proiectele Centrului Cultural Media Radio România, platforma de cultură, muzică, artă și media a radioului public, care propune o ofertă culturală de maximă diversitate: de la emisiuni pe frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical la muzică live în stagiunea Sălii Radio, de la Târgurile Gaudeamus din București și din țară la teatru radiofonic, de la lansări de audio-book-uri și CD-uri la Editura Casa Radio, la turnee naționale și internaționale.
*** Și Teatrul Național 'I.L. Caragiale' marchează Ziua Culturii Naționale. Instituția oferă celor interesați un tur ghidat gratuit prin 'culisele fascinante ale noii clădiri'.
'Și pentru că este 15 ianuarie, pentru că este ziua lui Eminescu, într-unul dintre cele mai spectaculoase foaiere din Europa, cel al Sălii Mari, vor răsuna, pe bandă, versurile poetului în rostirea unui actor de geniu, care a făcut parte din trupa Naționalului, Gheorghe Cozorici', precizează TNB.
Evenimentul începe la ora 14,00, la intrarea de la Sala Studio, iar accesul publicului este gratuit.
*** Spectacolul 'Când amintirile...', eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, va fi prezentat vineri, de la ora 17,00, la Centrul Cultural European pentru UNESCO 'Nicolae Bălcescu', informează site-ul instituției.
Invitați speciali ai evenimentului sunt Paula Selling, Manuela Hărăbor, Cristina Cârcei, Raluca Jugănaru, Ioan Isaiu, Ion Marinescu.
Programul va fi completat cu momente coregrafice susținute de balerina Monica Agarici (coregrafia: Adina Cezar, muzica: Laurențiu Gondiu), iar Asociația Royal Art Muzzyk va prezenta lieduri pe versuri eminesciene în interpretarea Bogdanei Iliescu, Vlad Golner, Ameliei Stoicescu, Iulian Ochescu.
Spectacolul va fi precedat de vernisajul expoziției 'Time 4 Eminescu', realizat cu sprijinul Memorialului Ipotești - Centrul Național de Studii 'Mihai Eminescu'.