Ziua Cooperării Europene 2013

  • 20 Septembrie 2013 15:35
Ziua Cooperării Europene 2013

Vineri, 20 septembrie, cu ocazia marcării Zilei Cooperării Europene 2013, a fost făcută o prezentare a acestui program la care au participat reprezentanți din România și Ucraina.

Programul Operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova pentru anii 2007-2013 a permis realizarea unor proiecte importante pentru Republica Moldova, iar Comisia Europeană ar putea să majoreze substanțial fondurile pentru un program similar care urmează să fie realizat în anii următori.

Vineri, 20 septembrie, cu ocazia marcării Zilei Cooperării Europene 2013, a fost făcută o prezentare a acestui program la care au participat reprezentanți din România și Ucraina. 

Programul a permis realizarea unor proiecte majore de investiții finanțate de Uniunea Europeană, extremn de importante pentru Republica Moldova, a declarat consilierul Secretarului General al Guvernului, Eugeniu Furculiță. În acest sens, el a menționat, în primul rând, proiectele de interconectare gazieră și enegie electrică, dar și proiecte culturale și comerciale precum renovarea cetății Soroca și crearea unui centru transfrontalier de expoziți și simpozioane, la Ialoveni. Printre proiectele care ar urma să fie realizate în viitor se numără și renovarea conacului Manuc-Bei din Hâncești. Programul Operațional comun România-Ucraina-Republica Moldova este extrem de important în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, a declarat Eugeniu Furculiță.

Ministrul plenipotențiar al Ministerului Afacerilor Externe al României, Viorel Tomescu, a menționat impactul pe care programul îl are în extinderea înțelegerii reciproce și cooperării între cele trei state apropiind Ucraina și Republica Moldova de valorile europene. Oficialul a precizat că în următori ani Comisia Europeană va majora substanțial finanțările pentru programul operațional comun.

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova pentru 2007- 2013 a fost elaborat în contextul Politicii Europene de Vecinătate. Contribuția financiară generală a Uniunii Europene la program a fost de peste 100 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău