Ziua Armatei Române

  • 25 Octombrie 2012 14:40
Ziua Armatei Române

Câteva zeci de persoane i-au comemorat pe eroii români, joi, 25 octombrie, când este marcată Ziua Armatei Române.

Ziua Armatei Române Manifestarea a fost organizată de către Ambasada României la Cimitirul eroilor de pe bulevardul Decebal din Chișinău. 

Participanții la manifestare le-au solicitat din nou autorităților să reconstruiască acest cimitir, unde sunt înmormântați militari ai șase armate române. 

Un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire a militarilor români căzuți în luptele din timpul celui de al doilea război mondial, la Cimitirul Eroilor Din Chișinău. Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a vorbit despre rolul important pe care Armata Română l-a jucat de-a lungul istoriei în edificarea și consolidarea României și despre sacrificiul eroilor care și-au dat viață pentru țară și popor.

Ambasadorul român le-a solicitat autorităților de la Chișinău să-și amintească de acest cimitir, aflat în paragină. În acest context, istoricul Ion Negrei, membru al unui Comitet care pledează pentru restaurarea cimitirului a precizat că el a fost distrus în perioada sovietică, iar pe locul în care se afla a fost construit un spital. În anul 2007 terenul a fost vândut unei companii străine, încât, astăzi, statutul juridic al cimitirului este incert.

La manifestare au fost prezenți și veterani ai Armatei române din cel de-al doilea război mondial. Ei și-au amintit că în perioada sovietică oamenii veneau clandestin la cimitir ca să-i pomenească pe cei înmormântați aici. Cu regret, drepturile ostașilor din Armata Română nu sunt nici astăzi respectate integral. 

Sergiu Chircă, fiul și nepotul unor ostași din Armata Română a declarat că mulți basarabeni, care au luptat în Armata română au fost pur și simplu nimiciți de autoritățile sovietice de atunci, din această cauză numărul lor este astăzi atât de mic.

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuță, a felicitat astăzi Armata Română în cadrul unui interviu acordat postului nostru de radio, menționând că România a fost primul stat care a stabilit relații militare cu Republica Moldova, iar cooperarea în domeniu este tot mai bună în ultimii ani.

Peste o mie de militari români, francezi, italieni, cehi, greci și ruși, căzuți în operațiunile militare de pe teritoriul Basarabiei în timpul celor două războaie mondiale, și-au găsit locul de veci în Cimitirul Eroilor din Chișinău. În 1942 cimitirul a fost amenajat de către Așezământul Regina Maria pentru Cultul Eroilor și inaugurat de regele Mihai al României, dar ulterior distrus de autoritățile sovietice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău