Zinaida Bezverhni: Problema minorilor din penitenciare trebuie abordată interinstituțional
-
24 Noiembrie 2021 16:29
Problema minorilor din penitenciare necesită o abordarea interinstituțională, cu implicarea mai multor actori. Starea de sănătate a minorilor preocupă Ministerul Sănătății. „Toți copiii, deținuții de până la 18 ani, sunt asigurați de stat și sunt parte a sistemului de asigurări medicale. Ei beneficiază de tot pachetul de servicii medicale”, a menționat Zinaida Bezverhni, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia drepturile omului și relații interetnice la subiectul monitorizării drepturilor copiilor aflați în instituțiile penitenciare. Problemele care apar sunt legate de deplasarea, fie a copiilor la specialiști, fie a specialiștilor la copii. „Cel mai mare impediment este accesul la servicii de diagnostic. Trebuie văzute care pot fi posibilitățile ca să îmbunătățim transferul în siguranță al copiilor la centrele de diagnostic”, a menționat secretarul de stat.
Deținuții, inclusiv minorii, fac parte din programul național de control a tuberculozei, HIV SIDA, hepatitei C și beneficiază de medicamentele prevăzute de respectivul program. Zinaida Bezverhni a semnalat o problemă în ceea ce privește asigurarea cu cadre medicale, „care este o problemă pentru întregul sistem de sănătate publică”. Secretarul de stat a spus că sunt necesare măsuri suplimentare de motivare a absolvenților instituțiilor medicale de învățământ ca să acopere și instituțiile penitenciare.
Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Veronica Mihailov, a menționat că pentru anul viitor se propune amendarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală. „Pentru anumite categorii de infracțiuni, încercăm maximal posibil să revedem cadrul penal și pentru anul viitor este o prioritate revizuirea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și, desigur, vom revedea și statutul minorilor și al tinerilor de la 18 la 21 de ani, ca să umanizăm politica penală”, a menționat secretarul de stat. „Au fost atâtea modificări în legislație, dar cumva nu am ajuns la scopul prevăzut inițial, de umanism. Prin multiplele modificări s-a deraiat de la scopurile umaniste”, a explicat Veronica Mihailov.
Ministerul Justiției este instituția responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul justiției. Drepturile copilului reprezintă firul roșu în activitatea responsabililor de elaborarea politicilor. Ei urmăresc respectarea celor mai înalte standarde cu privire respectarea drepturilor copilului – un principiu superior de care se ghidează Ministerul Justiției, a remarcat secretarul de stat.
Printre propunerile Ministerului Justiției, prezentate de Veronica Mihailov, se regăsește recomandarea ca minorii să fie scoși pe cât este posibil din sfera penală, așa încât să fie deferiți serviciilor sociale. Ministerul încurajează soluționarea alternativă a tuturor cazurilor penale, prin utilizarea medierii până la transmiterea dosarelor în instanță. „Organele de urmărire penală nu neapărat să transmită dosarele în judecată când vine vorba de minori, dar să utilizeze toate posibilitățile legale ca în privința minorului să fie luate toate măsurile la etapa de urmărire penală, cu aplicarea în raport cu aceștia a programelor probaționale”, a menționat Veronica Mihailov.
Secretarul de stat a menționat că prin Inspectoratul Național de Probațiune, Ministerul Justiției încearcă să încurajeze instanțele de judecată, atunci când primesc dosare cu privire la minori, să ia în considerare posibilitatea de eliberare de răspundere penală sau eventual de pedeapsă penală, dar cu aplicarea programelor probaționale și a altor măsuri educative. „Avem de lucrat atât la îmbunătățirea legislației, dar și, în special, la îmbunătățirea capacităților profesioniștilor care sunt în contact cu minorii, din momentul incipient în conexiunea cu sistemul de justiție, inclusiv când sunt litigii de ordin familial”, a menționat Veronica Mihailov.