Zimbrii revin în Munții Țarcu

  • 09 Iunie 2016 10:23
Zimbrii revin în Munții Țarcu

În acest sfârșit de săptămână, o nouă turmă de zece exemplare de zimbri va ajunge la poalele Munților Țarcu, pe raza comunei Armeniș din Caraș-Severin. După câteva luni, în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali.Noile exemplare care vor ajunge la Măgura Zimbrilor…

În acest sfârșit de săptămână, o nouă turmă de zece exemplare de zimbri va ajunge la poalele Munților Țarcu, pe raza comunei Armeniș din Caraș-Severin. După câteva luni, în care turma se va adapta la noul ecosistem, zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali.

Noile exemplare care vor ajunge la Măgura Zimbrilor cu cel de-al treilea transport organizat de WWF România și Rewilding Europe, provin din trei rezervații din Germania și Belgia, a precizat purtătorul de cuvânt Oana Mondoc. Până în 2019 va fi formată o populație stabilă de peste 180 de zimbri liberi în Carpații Meridionali.

WWF România, Rewilding Europe și comunitatea locală vor continua acest proces de repopulare încă cel puțin cinci ani pentru a ajunge la o populație viabilă de zimbri în libertate. La Armeniș în Caraș-Severin este singurul loc din Europa, unde zimbri trăiesc în sălbăticie, liberi. Primele animale aduse în 2014 au avut de înfruntat greutățile vieții în libertate.

Câteva exemplare s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre și au murit, iar iarna trecută un pui a fost sfâșiat de o haită de câini vagabonzi sălbăticiți.

Amintim că de trei ani de zile cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, s-a întors în Carpat?ii Meridionali. În 2014 și în 2015 două turme de zimbri au fost relocate în România din grădini zoologice și rezervații din întreaga Europa, iar acum în Munții Țarcu cutreieră liber o populație de 28 de zimbri. De atunci, turma s-a adaptat noului mediu și vieții în sălbăticie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău