Zimbabwe | Emmerson Mnangagwa a fost învestit în funcția de președinte

  • 24 Noiembrie 2017 13:09
Zimbabwe | Emmerson Mnangagwa a fost învestit în funcția de președinte

Ajuns la putere în urma lovituri în forță a armatei, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul și a devenit președintele Zimbabwe, succedându-l în funcție pe Robert Mugabe, după 37 de ani de putere, scrie news.ro.

Zimbabwe pune astfel în mod oficial capăt regimului lui Robert Mugabe.

Emmerson Mnangagwa a fost învestit într-o ceremonie pe cel mai mare stadion din capitală, Harare, National Sports Stadium, cu o capacitate de 60.000 de locuri.

Zeci de mii pe persoane adunate să-l primească pe Emmerson Mnangagwa, care a intrat pe stadion cu pumnul ridicat, l-au aclamat îndelung.

Partidul aflat la putere, Zanu-PF, i-a convocat pe stadion de la ora locală 8.30 (și ora româniei) pe ”zimbabwienii din toate taberele”.

”Veniți să fiți martorii Istoriei în marș, ai primilor noștri pași într-o nouă eră și o țară mai bună, condusă de camaradul nostru adorat ED Mnangagwa”, se putea citi pe un afiș care a împânzit capitala.

MUGABE ABSENT

Presa de stat a lăsat să planeze îndoiala cu privire la participarea lui Robert Mugabe – care nu a mai apărut în public de duminică - la ceremonie.

Potrivit ziarului guvernamental The Herald, Mnangagwa și Mugabe au convenit ca președintele înlăturat de la putere să nu asiste la ceremonia de învestire a succesorului său.

Emmerson Mnangagwa i-a dat asigurări lui Robert Mugabe că el și familia sa se vor afla în securitate în țară, mai scrie The Herald.

În 1980, alt stadion din capitală a găzduit ceremonia de independență a Zimbabwe, în prezența lui Robert Mugabe, dar și a cântărețului Bob Marley, prințului Charles și a aproximativ zece șefi de stat.

MAI PUȚIN FAST CA LA INDEPENDENȚĂ

De această dată, niciun membru al familiei regale britanice nu a prevăzut să asiste la ceremonie. Fosta putere colonială este reprezentată de secretarul de stat însărcinat cu Dezvoltarea Rory Stewart.

Până și președintele sud-african Jacob Zuma a respins initația țării vecine, pe motiv că îl primește, în același moment, pe omologul său angolez Joao Lourenco. În locul său el l-a trimis pe ministrul Comunicațiilor.

În primul discurs pe care l-a susținut de la începutul crizei, Emmerson Mnangagwa a promis să preia rapid funcția. ”Vrem să ne relansăm economia, vrem locuri de muncă”, a declarat el în fața susținătorilor săi, fără să-și detalieze programul.

Profilul său îi temperează însă pe entuziaști.

Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, este unul dintre membrii loiali ai regimului Mugabe și a executat mult timp politica represivă a fostului președinte.

OPOZIȚIA ABSENTĂ

”Crocodilul”, cum îi spun zimbabwienii, care vrea să ofere asigurări, și-a arătat până în prezent fața zâmbitoare și a promis să fie ”servitorul poporului”.

El i-a îndemnat joi ”pe toți zimbabwienii patrioți să se unească, să coopereze”.

Mișcarrea pentru Schimbare Democratică (MDC) a lui Morgan Tsvangirai nu a fost invitată la ceremonie.

Liderul opoziției și-a exprimat dorința instalării unui guvern de uniune națională până la alegerile prevăzute în 2018.

El a dat asigurări cu nu s-a angajat vreo discuție în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău